Hlavní obsah

Kraje se chystají na zimní vlnu uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé kraje v posledních týdnech zaznamenaly vyšší počet příchozích ukrajinských uprchlíků. I proto se pomalu připravují na další vlnu, která by mohla přijít kvůli zimě a neustálým ruským útokům na ukrajinskou infrastrukturu. Před další vlnou varoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Pokud někdo v mezidobí odešel a žije na Ukrajině, už mu byla vydaná dočasná ochrana v některém ze států EU, tak má právo v případě, že mu podmínky nedovolí na Ukrajině zůstat přes zimu, se do EU vrátit,“ řekl v úterý po návratu českých ministrů z cesty do Kyjeva Rakušan.

Podle něj se dá předpokládat, že se lidé vrátí a počet uprchlíků v Evropské unii by se mohl zvýšit ze současných 4,3 milionu na pět milionů. Česko zatím vydalo zhruba 450 tisíc víz dočasných ochran.

„Cokoli, co bude nad půl milionu příchozích, už je velká zátěž jak pro zdravotní systém, tak pro vzdělávací systém, ale především pro důstojné ubytování. V zimě určitě nebude možné někde stavět improvizované stany, situace bude mnohem složitější,“ varoval v úterý Rakušan.

V krajích už pozorují nárůst

Již nyní některé kraje zaznamenaly zvyšující se počet uprchlíků. „U nás se počet příchozích hodně mění, teď se trochu ustálil. Na Krajské asistenční centrum (KACPU), které je otevřené třikrát za týden, přichází tak 600 až 1000 ukrajinských občanů týdně,“ řekl Právu hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Podle něj nyní zhruba 40 procent přicházejících uprchlíků chce ubytování, na jaře to byly ale zhruba jen tři procenta. Podle Špotáka je to kvůli tomu, že přicházejí Ukrajinci, kteří tu nemají příbuzné. Do Plzeňského kraje přišlo zhruba 35 tisíc Ukrajinců, reálně podle Špotáka jich v něm ale bydlí o deset tisíc méně. Kraji ale docházejí ubytovací kapacity, kterých má zhruba tři tisíce.

Výdaje na ukrajinské uprchlíky budou nižší, než se čekalo. Rychle se zapojili do práce, řekl Stanjura

Ekonomika

„Snažíme se je nashromáždit pro případ další vlny. Máme partnerský region Ivano-Frankivsk na západní Ukrajině, jeho zástupci nám po útocích Ruska říkali, že spousta obyvatel žije v domech, ve kterých se nedá zima přežít. Teoreticky se kvůli přicházející zimě může stát, že bude větší přísun ukrajinských obyvatel k nám,“ dodal Špoták.

Podobně jako Plzeňský se připravuje i Středočeský kraj, kde bylo odbaveno kolem 35 tisíc uprchlíků od začátku války. Primárně se kraj ale zaměřuje na prodlužování pobytu stávajících ukrajinských uprchlíků a jejich dočasné ochrany. To by měla upravit novela zákona, takzvaná lex Ukrajina IV. Dočasná ochrana by se měla běžencům prodloužit o rok, tedy do března 2024.

„Za září se zaregistrovalo ve Středočeském kraji 1510 ukrajinských uprchlíků. Za měsíc říjen se zatím jedná o 1250 osob,“ sdělil mluvčí Středočeského kraje David Šíma, podle kterého zatím k zásadnímu nárůstu počtu odbavovaných Ukrajinců nedochází.

Jak uvedl, v případě další vlny je kraj připraven znovu obnovit provoz samostatného Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v Kutné Hoře. „Je však nutné říct, že za současného stavu je aktuální krajský systém optimální a funguje bez problémů. Uprchlíci naleznou potřebné služby na pěti pracovištích ve Středočeském kraji, a to v Benešově, Kladně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami,“ dodal Šíma.

Na další vlnu se chystají i v Ústeckém kraji. Na tamním KACPU bylo na začátku války odbaveno zhruba 90 až 300 běženců denně, nyní je jich 50. „Oni se chodí na KACPU přeregistrovat, když se přestěhují nebo potřebují prodloužit pobyt. Druhou vlnu uprchlíků očekáváme, proto jsme KACPU ne­uzavřeli. Čekáme na to, že to znova přijde a KACPU bude fungovat jako na začátku,“ řekl serveru iDnes ústecký hejtman Jan Schiller (ANO).

Na zimu radši zůstaňte v cizině, vyzvala ukrajinská ministryně válečné uprchlíky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám