Hlavní obsah

Kraje asistenční centra pro uprchlíky nezavřou, Prahu kritizují

S tím, že Praha po středě zavře své Krajské asistenční centrum pomoci uprchlíkům (KACPU) ve Vysočanech, ostatní kraje nesouhlasí, kritizují to a rozhodně nechtějí jít stejnou cestou. Pražský primátor Zdeněk Hřib (piráti) v úterý zopakoval, že magistrát na uzavření centra trvá.

Foto: Petr Horník, Právo

Fronta Ukrajinců před uprchlickým centrem v pražských Vysočanech

Článek

Před 14 dny, kdy Praha oznámila záměr uzavřít své KACPU, vystoupil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) s ostře nesouhlasným stanoviskem. Zmínil i možnost, že se Pardubice zachovají podobně.

Nyní už tak kategorický není. S postojem Prahy ale nadále nesouhlasí.

I protože v případě uzavření centra v hlavním městě je Pardubický kraj poslední železniční zastávkou před Prahou. Proto zde lze očekávat zvýšení náporu. „Přijde mi to neuvěřitelné, zbytečné. Vždy se jako kraje snažíme držet, i když máme jiné názory, určitou shodu,“ řekl Právu Netolický.

Pražské centrum pro uprchlíky ve středu končí

Domácí

Jižní Čechy: změna jen o víkendech

Krok Prahy podle plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) bude znamenat větší zmatek pro uprchlíky. „Zavření krajského asistenčního centra Praze nepomůže. Akorát vznikne větší zmatek. Pokud tam budou chtít běženci zůstat, nikdo je nedonutí odejít. Jen budou mít složitější cestu a jednotlivá místa jako cizineckou policii, pojišťovnu, úřad práce a další si budou muset oběhnout zvlášť,“ řekl Špoták. Doplnil, že v Plzni zavírat centrum rozhodně nehodlají.

Karlovarský kraj podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) o uzavření centra n­e­uvažuje, a to minimálně do konce června. „Počty příchozích jsou stále stejné,“ uvedl hejtman s tím, že se jedná řádově o desítky běženců denně. Jihočeský kraj centrum pro uprchlíky v Plané u Českých Budějovic také zatím zavírat nehodlá, změnu chystá jen o víkendech. „O víkendech budeme zavírat a držet pohotovost. I o víkendech musíme počítat s možností nouzového ubytování,“ řekl Právu hejtman Martin Kuba (ODS).

Vondrák: Je to nefér

Krok Prahy ostře kritizuje i jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Naše asistenční centrum Ukrajině bude v provozu, dokud bude zapotřebí. Krok Prahy vnímám jako velmi špatný a nesystémový. Nemá smysl zavírat nejvýraznější centra v České republice,“ sdělil Právu Grolich. Prahu určitě následovat nebude ani Olomoucký kraj, přestože těch, kteří jeho centrum nyní využívají, je jen několik desítek denně.

„Myslím, že je třeba se na to dívat s chladnou hlavou. Uzavření centra v této době by ničemu nepomohlo. Lidé sem nejezdí kvůli tomu, že tu máme otevřeno centrum, ale protože potřebují pomoc,“ řekl Právu olomoucký hejtman Josef Suchánek (piráti a STAN).

„Přesouvat procesy, které probíhají v centru pomoci, jinam, to není řešení. Servis pro uprchlíky by stejně musel někdo dělat,“ poznamenal hejtman. „To, že centra někdy ukončí svou činnost, je jasné. To téma visí ve vzduchu. Mělo by však k tomu dojít po nějaké dohodě minimálně v radě Asociace krajů,“ doplnil Suchánek.

Na portálu Učebnice pro Ukrajinu si zájemci objednali za týden 180 tisíc výtisků

Věda a školy

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) považuje uzavření pražského centra za nefér a nic podobného nechystá. „Čím více takových asistenčních center uzavřete, tím víc lidí musíte přijmout v jiných asistenčních centrech. Ten počet prostě musíte nějakým způsobem odbavit. V momentě, kdyby se k tomu přidali další, tak nastane situace, že ti lidé vystoupí z vlaku a nebudou mít kam jít. Co se stane? Budou se potulovat po tom městě, což je dle mého názoru nejméně žádoucí,“ upozornil Vondrák.

„Zatím nevidíme světlo na konci tunelu, protože i když je to třeba jen 73 lidí za den, tak pořád to jsou lidé, kteří potřebují pomoc, potřebují ubytování. A nedovedu si přestavit, že vystoupí z vlaku a nebudou vědět, kam mají jít. Tady je potřeba zachovávat jakýsi princip solidarity vůči všem,“ řekl Vondrák. Za nesystémové a nekolegiální rozhodnutí považuje postoj Prahy i královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

Ukrajinští prvňáci se u zápisu snažili

Domácí

„Zruší se centrum, ale registrace v hlavním městě má probíhat nadále. Pro mě to je absurdní narušení systému, jenom hraní si na to, že nebudeme mít KACPU,“ míní Červíček s tím, že Hradec centrum neuzavře.

Stejně tak Vysočina i Liberecký kraj. „I přes zásadně nižší počty příchozích je to stále třeba. Předpokládáme, že kraje, které budou suplovat absenci fungování KACPU v jiných regionech, budou přiměřeně zvýhodněny při kompenzaci vzniklých nákladů,“ řekl právu hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS). „Provozovat Krajské asistenční centrum pomoci je naší povinností, jelikož ještě stále trvá vládní nařízení související s nouzovým stavem,“ uvedl Martin Půta (SLK), hejtman Libereckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám