Hlavní obsah

Ukrajinští prvňáci se u zápisu snažili

Olenko, namaluj nám postavu člověka, a pak nám tady spočítáš, kolik je na obrázku ryb a kytiček. Ano? Tak začal zápis do první třídy v českobudějovické Základní škole Nová pro Olenu (6) z Ukrajiny.

Foto: Lucie Kándlová

Oleně při zápisu pomáhají s úlohami ukrajinská tlumočnice i psycholožka.

Článek

K zápisu ji doprovodila maminka, která s ní prchla před válkou na jih Čech. Tatínek zůstal na Ukrajině. „Baví mě malovat a počítat, do školy se těším a už umím i trochu česky a taky se těším na to, že si najdu nové kamarády, ti, co jsem měla na Ukrajině, mi chybí,“ řekla při zápisu budoucí prvňačka, která se viditelně ze všech sil snažila, aby úlohy zvládla.

Přijít má asi šest desítek dětí

Zápisy pro děti ukrajinských uprchlíků začaly v Českých Budějovicích v úterý ve 14 hodin v Základní škole Nová. Už pár minut před zahájením postávalo před školou asi pět maminek s budoucími prvňáčky. Někteří se k maminkám tulili.

Školy budou mít možnost zřídit pro Ukrajince i segregované třídy, navrhuje MŠMT

Věda a školy

„Vedu k zápisu syna, je mu šest, chodil tu už do školky. Česky ale moc neumí. Už si tu zvyká, ale je to pro něj stále těžké, chce zpátky na Ukrajinu za tátou,“ řekla další ukrajinská maminka Oksana. Zápisy pro ukrajinské děti pokračují ještě ve středu. Podle informací Práva by k nim během dvou dní mělo přijít asi 60 dětí.

„Zápis probíhá stejně jako u českých dětí, liší se pouze tím, že jsou tu přítomné tlumočnice a ukrajinská psycholožka. Naše škola je schopná od září přijmout třicet ukrajinských dětí, zbytek se rozdělí do ostatních škol ve městě,“ řekl Vítězslav Ilko, ředitel českobudějovické Základní školy Nová.

Personální agentura je podezřelá z nátlaku na běženkyně

Krimi

České Budějovice zřizují 16 základních škol. Náměstek primátora Tomáš Chovanec (HOPB) už před časem ujišťoval, že místa v prvních třídách budou v září pro všechny děti, jak pro české, tak pro ukrajinské. Magistrát u zápisů českých dětí evidoval 1112 žádostí, kapacita základních škol zřizovaných městem České Budějovice je 1123 míst.

Podle náměstka se ale dá navýšit. „Zatím přesně nevíme, kolik zájemců z Ukrajiny se o umístění do škol bude ucházet. Situace se stále vyvíjí. V posledních dnech je ten trend spíš takový, že více uprchlíků se na Ukrajinu vrací v porovnání s počtem nově příchozích do země,“ řekl Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám