Hlavní obsah

Pražské centrum pro uprchlíky ve středu končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v pražských Vysočanech bude naposledy otevřeno ve středu. Před dvěma týdny to avizoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti), v pondělí potvrdil, že se tak stane.

Foto: Petr Horník, Právo

Fronta ukrajinských uprchlíků před uprchlickým centrem na náměstí OSN v pražských Vysočanech

Článek

„Jasně jsme deklarovali, co se bude dít. Ve středu budeme ukončovat aktivity KACPU, takže formálně bude zavřené ve čtvrtek,“ řekl Právu Hřib.

Magistrát rozhodl o uzavření asistenčního centra, protože dlouhodobě upozorňuje na naplněné kapacity. V Praze podle údajů ministerstva vnitra pobývá téměř 82 tisíc ukrajinských běženců, KACPU jich odbavilo téměř 98 tisíc. Celkově by v České republice mělo pobývat až 300 tisíc uprchlíků. Dočasnou ochranu jich od začátku války dostalo 372 tisíc.

„Chybí přemisťovací mechanismus“

„Uprchlíci přicházejí stále. Máme kapacity přeplněné, v Praze je čtyřikrát víc uprchlíků než v některých jiných krajích. Je nutné zavést nějaký přemisťovací mechanismus, který bude koordinovaný premiérem, dohodnutý se samosprávami v těch místech, kam by se měli přesunout,“ uvedl primátor.

Uprchlíci mohou jezdit v pražské MHD zdarma jen pět dní od vydání víza

Domácí

O podobě takového mechanismu bude Hřib jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) v pátek. Hřib by rád věděl, jakými motivačními faktory bude vláda přesvědčovat uprchlíky, aby se přesunuli do méně vytížených krajů.

Sám navrhoval omezení vyplácení dávek uprchlíkům v krajích, kde je kapacita naplněna. „Bylo mi řečeno, že to není z právního hlediska možné. Na schůzce s premiérem je tedy nutné najít nějaké jiné možnosti. Ty alternativy bychom neměli navrhovat my, ale premiér, který by je měl koordinovat s ministerstvy a samosprávami,“ podotkl Hřib.

Rozhodnutí uzavřít pražské KACPU kritizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Pan primátor nepřistoupil na naše návrhy a prosby. Je evidentní, že pojal další pomoc Ukrajině jako své předvolební téma. Je to nesolidární vůči ostatním krajům, které hrozí podobnou odpovědí,“ uvedl Rakušan.

Hřib se ale kritice brání. „Máme v Praze čtyřikrát více uprchlíků na jednu hlavu obyvatele než v některých jiných krajích, o nějaké nekolegialitě nemůže být řeč. My jsme solidaritu jednoznačně prokázali,“ oponoval primátor.

Podle něj by se mělo z Prahy přesunout zhruba 30 tisíc uprchlíků do méně vytížených krajů. Týkat by se to mělo především těch, kteří jsou závislí na pomoci státu. „Pokud jsou odkázáni na péči státu, je nutné strpět, že podpora bude poskytována v místě, kde kapacity jsou. V případech, kdy si uprchlík už našel práci, má tu vlastní bydlení, nepotřebuje od státu žádnou asistenci, nikdo ho vyhánět nebude,“ konstatoval primátor.

Školám chybí místa. Nejen kvůli běžencům

Domácí

Troja a Malešice pokračují

Uzavření se vyhne dvěma stanovým městečkům pro ukrajinské Romy, i přestože se počet jejich obyvatel přes víkend snížil. V táboře v Troji v sobotu nocovalo 100 osob, zatímco v Malešicích jich spalo 61. Obě městečka mají kapacitu 150 obyvatel.

„Dokud budou v městečkách lidé, tak je zavřít nemůžeme. Každé má trochu jiný režim, takže nejde, že bychom je mohli sestěhovat do jednoho. Stanová městečka jsou k řešení zhruba půl procenta uprchlíků, několik stovek lidí v Praze. S premiérem potřebuji vyřešit, co bude s 90 tisíci ostatních,“ dodal Hřib.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám