Hlavní obsah

Konec Švejdara v čele policie Zemana nepřekvapil. Babišovi vyčetl, že nebojoval

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Jan Švejdar ve čtvrtek večer pro mnohé překvapivě oznámil, že končí ve funkci. Mezi těmi, které to naopak nepřekvapilo, je prezident Miloš Zeman. Švejdar se hlavě státu znelíbil svými výroky o tom, že v případě povinného očkování policistů odejde 10 tisíc z nich z poměru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Švejdar

Článek

„My jsme o tom mluvili s panem budoucím ministrem vnitra Rakušanem,” řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News Zeman s tím, že překvapen Švejdarovým krokem nebyl.

Zeman zveřejnil svou diagnózu, trpí nechutenstvím

Domácí

Zeman jako jeden z možných důvodů konce policejního prezidenta vidí jeho výroky ohledně povinného očkování policistů.

„Jestliže policejní prezident prohlásí, že v případě povinného očkování odejde deset tisíc policistů, když nenaočkovaných je sedm tisíc, tak zaprvé neumí počítat a zadruhé se dopouští přečinu vyhlašování poplašné zprávy,” prohlásil na adresu Švejdara prezident.

Prokázal se jako člověk, který nechce bojovat a který možná i předčasně rezignoval
Miloš Zeman o Andreji Babišovi

Sám je přesvědčen, že by očkování odmítly jednotky policistů, nikoliv tisíce. „Tento výrok v mých očích pana policejního prezidenta úplně odepsal,” dodal Zeman, který je zastáncem povinného očkování.

Zemana překvapil postoj Babiše po volbách

Co ale prezidenta Zemana překvapilo, bylo počínání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po říjnových volbách, v nichž jeho hnutí jakožto samostatně kandidující strana mělo nejvíce hlasů od voličů. Zeman ještě před volbami avizoval, že pověří sestavením vlády předsedu nejsilnější strany, nikoliv koalice.

„Andrej Babiš mě poněkud překvapil, protože já bych dostál svému slovu a jako vítěze voleb z hlediska stranického bych ho jmenoval na první i druhý pokus premiérem. On veřejně prohlásil, že na to nereflektuje. Tak jsem jmenoval premiérem druhého na pásce,” uvedl Zeman.

Skončil premiér, který do politiky nikdy nechtěl

Domácí

„Když nemá zájem o funkci premiéra, tak to bude dobrý kandidát na prezidenta. Nepochybuji o tom, protože si vážím výsledků jeho vlády. Na druhé straně se prokázal jako člověk, který nechce bojovat, a který možná i předčasně rezignoval,” řekl Zeman k diskutované kandidatuře Babiše na Hrad.

Zeman: Babišova vláda může za energetickou chudobu

Zeman se v pořadu vyjádřil také k současným vysokým nárůstům cen energií. Minulá Babišova vláda se lidem snažila pomoci tím, že snížila daň na energie na nulu. Řešením situace je ale podle Zemana vyvázání se z tzv. Greendealu, tedy evropské zelené dohody.

Premiér Fiala uvedl do funkce ministry. Lidem nechce nic nařizovat, hodlá jim věřit

Domácí

„Žádná pomoc nám nepomůže. Pomůže nám politická odvaha, kterou bohužel stará ani nová vláda nemá, a sice vyvázat se z Greendealu,” řekl Zeman, který je známý podporovatel jaderné energie.

„Když odstavíte elektrárny, tak snížíte nabídku elektřiny. Podle známých ekonomických zákonů, je-li snížená nabídka při konstantní nebo vyšší poptávce, tak roste cena. Jestli něco vyčítám minulé vládě, tak to, že zpomalila tendr na dostavbu Dukovan a tím nás odsoudila k energetické chudobě,” prohlásil Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám