Hlavní obsah

Zeman popřál papeži a opět ho pozval do Česka

Prezident Miloš Zeman znovu pozval papeže Františka k návštěvě Česka. Pozvání zopakoval ve čtvrtečním dopise, v němž mu popřál k pátečním 85. narozeninám.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman 2. září 2019 na Základní škole Slezská v Třinci.

Článek

„Přeji Vám mnoho sil ve Vaší službě, kterou ve stále složitějším světě plném protikladů s takovou laskavostí vykonáváte,“ napsal Zeman. V dopise připomněl jejich setkání ve Vatikánu v roce 2015 a vyjádřil mu podporu v úsilí o lidskost, mír a svět bez válek.

Zkoušeli to nacisté i komunisté, reagoval papež na dokument EU, který chtěl zakázat slovo Vánoce

Evropa

V závěru dopisu zopakoval pozvání na návštěvu Česka. „Budete vítán v zemi sv. Václava, sv. Ludmily nebo sv. Jana Nepomuckého,“ uvedl.

Zeman pozval papeže několikrát. Po přijetí v dubnu 2015 ve Vatikánu řekl, že František přijal pozvání „v blízké budoucnosti“. Své pozvání papeži zopakoval v září 2016 prostřednictvím šéfa vatikánské diplomacie kardinála Pietra Parolina, se kterým se setkal na Valném shromáždění OSN v New Yorku, i v prosinci 2016, když papeži poslal blahopřejný telegram k 80. narozeninám. V lednu 2017 pak Františkovi napsal dopis, ve kterém ho pozval do Lidic na připomínku 75 let od jejich vypálení.

Papež převzal dar od českých sklářů, unikátní skleněný relikviář

Evropa

Posledním papežem, který ČR navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. V září 2009 sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, kde uctil památku svatého Václava. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám