Hlavní obsah

Zeman zveřejnil svou diagnózu, trpí nechutenstvím

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman uvedl, že důvodem jeho dlouhodobé hospitalizace bylo nechutenství. Odmítl, že by měl závažnější obtíže. Prezident v neděli v Partii na Prima CNN hovořil rovněž o okolnostech jmenování vlády premiéra Petra Fialy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman při vánočním projevu v roce 2019

Článek

Zeman odmítl spekulace, které se objevovaly o jeho zdraví a důvodech hospitalizace.

Podle svých slov trpí dlouhodobě nechutenstvím. Kvůli tomu dostává umělou výživu přes vyživovací sondu.

„Vynořila se celá řada spekulací, nejodpornější byla jakási Džamila Stehlíková, která mě sice nevyšetřovala, ale zato suverénně udělala diagnózu asi deseti nemocí a zapomněla na tu jedenáctou, kterou jsem skutečně měl, a to je všední nemoc, nechutenství, nechutenství, které trvalo dva roky, kvůli kterému jsem zhubnul o deset kilo. Přestal jsem téměř jíst s výjimkou sladkostí, které mně stále ještě chutnají. Takže teď mám umělou výživu,” popsal Zeman.

Odmítl mimo jiné i tvrzení člena jeho lékařského konzilia Pavla Pafka, který hovořil o onemocnění jater a nepřímo potvrdil, že prezident trpí cirhózou.

Zeman byl těžce podvyživený, řekl Pafko. Potvrdil jaterní onemocnění

Domácí

Zeman uvedl, že Pafko jej nevyšetřoval a o jeho zdraví prý nic neví.

Dále prezident potvrdil, že již měsíc nepije alkohol a nekouří. Mrzí jej, že se musel vzdát vína, zatímco tvrdý alkohol mu prý neschází. Má od lékařů nicméně zakázáno létat, takže už se nepodívá do Izraele ani do Číny.

Garance premiéra

Zeman v Partii odmítl spekulace ohledně jmenování Jana Lipavského (Piráti). Premiér Petr Fiala (ODS) prý prezidentovi „nabídl osobní garanci“, že se ministr bude chovat v souladu s vládním prohlášením.

Zmínil zejména strategické spojenectví s Izraelem a podporu Visegradské skupiny.  Zeman prý Lipavského jmenoval „s rozpornými pocity”.

„Já si myslím, že jednoho krásného dne sama vláda uzná, že je zatížena panem Lipavským jako velmi slabým ministrem, a že přehodnotí svoje postoje,” dodal prezident.

Zeman původně odmítal Lipavského jmenovat právě s poukazem na některé jeho postoje a nedostatečné vzdělání.

Reklama

Výběr článků

Načítám