Hlavní obsah

Komunisté jsou zděšení koaliční smlouvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYMBURK

Během sobotního jednání Ústředního výboru KSČM v Nymburku vyjádřil předseda komunistů Vojtěch Filip zděšení nad textem koaliční smlouvy ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Vadí mu hlavně dohody v daňové oblasti, ve kterých vidí přenesení břemene státního dluhu na nejchudší občany, zatímco bohatým se podle něho ulevuje.

Článek

"Nevím, jestli občané budou moci takovou politiku přijmout, já ji nepřijímám," prohlásil Filip.

Větší důraz chtějí klást strany koalice na nepřímé daně, a to se nelíbí komunistickému europoslanci Miloslavu Ransdorfovi. "Přesunutí těžiště z přímých daní na nepřímé je sociálně nespravedlivé a způsobuje inflační tlaky," domnívá se Ransdorf. Komentoval také zamýšlené zrušení daně z dividend a kapitálových výnosů, které podle něj potvrzuje slova předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že šéf ODS Mirek Topolánek sestavuje "panskou koalici".

Strany vznikající koalice se dohodly na tom, že budou prosazovat jedinou daňovou sazbu mezi 15 a 19 procenty. U daně z přidané hodnoty pak chtějí zavést výjimky s nižší nebo dokonce nulovou sazbou, pokud by ji povolil Brusel. Mezi výjimky by patřily některé potraviny, ubytovací služby, knihy či sportovní a kulturní služby. [celá zpráva]

Ransdorf nevěří ODS, že chce bojovat s korupcí

Komunisté sice pochválili záměr rodící se koalice bojovat s korupcí, ale zároveň zpochybnili schopnost občanských demokratů tento boj realizovat. "Jak chce ODS bojovat proti korupci, když její politika na komunální úrovni je prolezlá korupční špínou od hlavy až k patě," obul se do ODS Ransdorf.

Předseda KSČM Filip nasadil poněkud smířlivější tón k části textu koaliční smlouvy, která se zabývá vztahy České republiky a Evropské unie. "ODS pochopila, že je vnímána jako protievropská strana, a trochu slevila ze svých zásad," uvedl Filip. Společná vláda ODS, lidovců a zelených chce podporovat další rozšiřování EU a společný postup unie vůči jejímu nejbližšímu okolí a sousedům.

Filipa doplnil Randsdorf vyslovením obavy, že pokud by se premiérem stal šéf ODS Topolánek, mohlo by to znevážit české předsednictví EU v roce 2009. "Topolánek  je politik menšího formátu než například Tony Blair," řekl europoslanec.

Filip uvítal, že se koalice hodlá zasazovat o lidská práva. V té souvislosti vyjádřil naději, že to povede ke zrušení lustračního zákona. "Je to licoměrný zákon, který nám dělá ostudu v celé Evropě," uvedl předseda komunistů.

Reklama

Související články

Komunisté varují před velkou koalicí

Za aktuální považují komunisté čelit snahám měnit volební systém, který by ještě více soustředil politickou moc do rukou ODS a ČSSD. "Velká koalice ODS a ČSSD...

Výběr článků

Načítám