Hlavní obsah

Filip: ODS by se měla vzdát šéfa Sněmovny

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak odblokovat patovou situaci ve Sněmovně? Předseda KSČM Vojtěch Filip vidí možnost v tom, že ODS nenavrhne svého kandidáta, například Miroslavu Němcovou, do čela dolní parlamentní komory.

Článek

"Není přece možné, aby občanští demokraté měli v rukou všechny ústavní funkce, tedy prezidenta, předseda vládu a předsedy obou parlamentních komor. To tady ještě nebylo," řekl v úterý Filip na dotaz Práva. Připomenul také, že občanští demokraté mají 13 ze 14 hejtmanů.

Připustil však i variantu, že by komunisté případnou vstřícnost vůči kandidátu ODS mohli prokázat v případě, že by občanští demokraté po podzimních volbách do Senátu neusilovali o funkci předsedy horní komory.

"ODS chce sestavovat vládu a v jejím zájmu je, aby byl co nejdříve zvolen předseda Sněmovny, takže musí něco nabídnout," prohlásil šéf komunistů.

Za ideální by považoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš dohodu napříč politickým spektrem o jednom kandidátu na šéfa Sněmovny. "Ale k takovémuto řešení je daleko," uvedl. Pokud bude dohoda o předsedovi, musí být i dohoda i o místopředsedech, dodal. A právě křeslo místopředsedy KSČM žádá.

Dosud KSČM tvrdila, že na post šéfa dolní komory zástupce pravice nepodpoří. "To je názor výkonného výboru, a pokud bychom měli tento názor korigovat, tak se svolá mimořádný výkonný výbor," poznamenal Dolejš.

Jednání jen oficiální

ODS podle Dolejše doufá, že se v tajných volbách najde mezi komunisty jednotlivec, který by jejich kandidáta podpořil. "My se vymezujeme vůči tomu, že se nám snaží tajně lovit jednotlivce. Ale jestli občanští demokraté chtějí podporu, tak je třeba jednat na úrovni poslaneckého klubu. Jestli od nás něco chtějí, musí to také veřejně říci," prohlásil.

Odmítá jakákoliv zákulisní jednání s kteroukoliv politickou stranou. "Každý musí odpovídat za svůj poslanecký klub a náš s šestadvaceti poslanci je schopen deklarovat jednotu i v tajném hlasování," zdůraznil Dolejš.

"Chceme slyšet od ODS nahlas, že i ona podpoří, aby komunisté byli ve vedení Sněmovny," uvedl místopředseda. Pak je podle něj možné se zabývat i návrhy ODS. "Ale nikdo předem nic neslibuje," podotkl s tím, že na druhou stranu nelze říkat, že se "nebude s nikým o ničem jednat".

Reklama

Výběr článků

Načítám