Hlavní obsah

Koalice řešila Mlejnka. Bez komentáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání lídrů vládní pětikoalice se v úterý protáhlo do večerních hodin. Jedním z hlavních bodů bylo vyjasnění si informací a postoje kolem šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel ÚZSI Petr Mlejnek

Článek

Navzdory jednotnému vládnímu postoji totiž minulý týden poslanecký klub Pirátů vyzval k jeho výměně. Kabinet přitom setrvání Mlejnka ve funkci podpořil, neviděl důvody k jeho odvolání.

Lídři koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) chtěli v úterý celou věc znovu probrat s předsedou Pirátů a vicepremiérem Ivanem Bartošem. Jednání skončilo kolem půl deváté večer. Účastníci se raději vyhnuli médiím a odešli bočním vchodem. Výsledek schůzky nechtěl nikdo komentovat.

Konec koaliční jednoty. Mlejnkův odchod už žádají i Piráti

Domácí

Už v pondělí ale premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že aktivita Pirátů, jejichž klub čítá čtyři poslance, nijak stabilitu vlády neohrozí. „Pro vládu to neznamená nic. Je to vyjádření názoru poslaneckého klubu Pirátů,“ uvedl.

Podle Bartoše se minulý týden na jednání bezpečnostního výboru a komise pro kontrolu civilní rozvědky ve Sněmovně objevily pro Piráty nové skutečnosti, které je nutné v koalici vyjasnit. „Šlo například o nejasné doložení jeho pozitivní role v kauze Dozimetr, které klub ve svém usnesení reflektoval,“ řekl Deníku N.

Vicepremiér a šéf hnutí STAN Vít Rakušan k usnesení koaličního partnera řekl, že to bere na vědomí a chce to s Piráty osobně probrat. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i šéf lidovců Marian Jurečka už o víkendu vyjádřili překvapení nad pirátskou otočkou.

„Členové vlády za Pirátskou stranu, kteří na vládě byli, když tam byl pan Mlejnek, nevyjádřili názor, že by měl být odvolán,“ uvedl k tomu vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Piráti: Vládu dál podporujeme

Piráti v usnesení poslaneckého klubu upozornili, že může jít i o porušení koaliční smlouvy, protože strany by podle ní měly do vedoucích funkcí vybírat kompetentní a důvěryhodné osobnosti.

„Mělo by dojít ke změně na postu ředitele příslušné tajné služby. Měl by být vybrán někdo, kdo má neprůstřelný profil, nescházel se s panem Redlem a je to člověk, za kterého se můžou všichni postavit,“ řekl k tomu šéf klubu pirátů Jakub Michálek.

Jste ředitel rozvědky a nevíte, kdo je Redl? Poslanci grilovali Mlejnka s Rakušanem

Domácí

Zároveň ale trvají na tom, že Fialův kabinet dál podporují, což se ukáže zejména při čtvrtečním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které vyvolala opozice. Vadí jednak vývoj aféry spojené s Mlejnkem i vládní řešení energetické krize.

V pátek chtějí Piráti spustit i vnitrostranické referendum, které potrvá až do pondělí. Budou v něm hlasovat o usnesení, že se distancují od postupu vládní koalice kolem ředitele civilní rozvědky. Stejně jako opozice poukazují na Mlejnkovy kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr.

Konání celostranického referenda navrhl bývalý zaměstnanec Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) z 90. let a pirát Marek Řebíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám