Hlavní obsah

Klíče k dohodě mezi Ruskem a Ukrajinou drží USA, tvrdí Vondráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emotivní hádka o vývoji války na Ukrajině se strhla v nedělní politické debatě na CNN Prima News. Podle poslance ANO Radka Vondráčka by měli politici usilovat o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou. Klíče k dohodě podle něj drží Spojené státy americké. Europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil oponoval, že rozhodnutí ukončit válku leží pouze na Rusku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radek Vondráček (ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

„My nechceme nic jiného, než zastavit palbu a aby se začalo jednat,“ uvedl Vondráček. „Mír se vždycky uzavírá s nepřítelem, nikoliv s přítelem,“ dodal s tím, že k dohodě nakonec bude muset dojít. Čas jejího uzavření rozhodne podle něj pouze o tom, kolik dalších lidí v konfliktu zemře.

„Válka je vůl. Naše povinnost je do toho vstoupit,“ dodal s tím, že o míru by mohl začít vyjednávat například turecký prezident Recep Erdogan, nebo Švýcarsko jako nezávislý stát.

„Bez Spojených států amerických nebude nic. Ty klíče drží Spojené státy americké. Když vyjádří svou vůli. Ta země má obrovskou vojenskou i ekonomickou sílu,“ dodal Vondráček.

Demonstranty pozdravil i Miloš Zeman. Já jsem také dezolát, přiznal se Hašek

Domácí

Jednání o míru by chtěla i poslankyně za SPD Karla Maříková. Tvrdila, že válka mohla skončit už na začátku konfliktu, kdyby dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem nezhatil Západ.

Za tato slova sklidila od svých kolegů u stolu tvrdou kritiku. „Jak zajistíte, že Rusové přestanou útočit?“ rozčiloval se europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Mrzí ho, že opozice nepodpořila tento týden usnesení Sněmovny, ve kterém vládní poslanci označili Rusko za největší bezpečnostní hrozbu. „Dva tisíce kilometrů od nás zuří válka. Měli bychom mít jednotný pohled na to, kdo je viníkem války a co my jako Češi budeme dělat pro to, aby se neposunula k našim hranicím,“ dodal.

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě, vzkázala Putinovi nová šéfka Mezinárodního trestního soudu

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám