Hlavní obsah

Pro nás už je to válka, Ukrajina nás okupuje, řekl Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina „fakticky okupuje čtyři nové ruské regiony“, prohlásil v pátečním rozhovoru pro ruský list Argumenty i fakty mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Řeč je o Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny, jejichž části Rusko jednostranně anektovalo či okupuje. Peskov také poprvé otevřeně řekl, že jeho země vede válku, nikoliv speciální vojenskou operaci.

Foto: Andriy Andriyenko, ČTK/AP

Následky ruského útoku na ukrajinské Záporoží

Článek

„Máme čtyři nové subjekty Ruské federace. A pro nás je hlavní, abychom tam ochránili lidi a osvobodili území těchto subjektů, které v současné době de facto okupuje kyjevský režim,“ prohlásil doslova Peskov.

Kreml dosud důsledně požadoval, aby se jeho ozbrojené agresi proti sousední zemi v Rusku říkalo „speciální vojenská operace“. Rusy, kteří po vpádu na Ukrajinu použili slovo válka, úřady soudně stíhají.

„Jsme ve stavu války. Ano, začínalo to jako speciální vojenská operace, ale jakmile se tam vytvořila ta partička, když se kolektivní Západ stal účastníkem tohoto na straně Ukrajiny, pro nás to začala být válka,“ prohlásil. Dodatečně svá slova korigoval: „Je to de iure speciální vojenská operace, ale de facto už je to válka,“ couval Peskov.

Podle kremelského mluvčího Rusko nemůže dopustit u svých hranic existenci státu, který je rozhodnut vzít Rusku (ukrajinský – pozn. red.) Krym a „území nových regionů“.

Rusko jednostranně anektovalo ukrajinský Krym v březnu 2014 na základě takzvaného referenda, podobný scénář pak uplatnilo v roce 2022 ve vztahu k separatistickým ukrajinským územním celkům Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice, které vojensky i materiálně podporovalo už od roku 2014. Tři dny nato Kreml spustil vojenskou agresi proti sousední zemi, v jejímž průběhu zabral část ukrajinské Chersonské a Záporožské oblasti, které poté jednostranně začlenil do svého území.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Masivní noční úder na ukrajinská města. Rusové poslali přes 60 dronů a 90 raket

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám