Hlavní obsah

Podoljak: Neurážejte nás výzvami ke kapitulaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo nemůže Ukrajinu nutit, aby kapitulovala po dvou letech války. Je to nesmysl, prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro ukrajinskou televizi 24kanal. Podoljak tak explicitně reagoval na dotaz ohledně nedávného prohlášení papeže Františka, podle nějž by Kyjev měl mít odvahu vyvěsit bílou vlajku, vymezil se ale i vůči názorům prezentovaným některými evropskými a americkými médii, „která si myslí, že by Ukrajina patrně měla pokleknout“.

Foto: Profimedia.cz

Mychajlo Podoljak

Článek

„Je to jakýsi nebetyčný infantilismus. Úplně nechápu, čeho tím chtějí dosáhnout, přičemž Ukrajina stále zdůrazňuje, že je připravena dojít v této válce do spravedlivého finále. Přestaňte nás urážet svými návrhy ke kapitulaci,“ prohlásil v rozhovoru.

„Bezpochyby nikdo nemůže říkat Ukrajině, aby kapitulovala po dvou letech války. To je nesmysl. Nemáme ani takovou možnost. Proč? Protože nás Rusko nenávidí do té míry, že se nás stejně bude snažit zničit. Bude se uchylovat k takovým možnostem, jako jsou teroristické útoky, provokace, politické vraždy a jiné technologické zvláštní operace,“ vyjádřil své přesvědčení Podoljak.

Peskov mu dal za pravdu

Jeho slova v pátek nepřímo potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Rusko nemůže dopustit, aby u jeho hranic existoval stát, který deklaroval záměr použít jakékoliv nástroje, aby mu sebral Krym, a to už nemluvím o nových regionech (ukrajinské Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti),“ uvedl mluvčí ruského prezidenta a snad poprvé veřejně připustil, že Rusko na Ukrajině „válčí“, nikoliv vede speciální operaci.

Pro nás už je to válka, Ukrajina nás okupuje, řekl Peskov

Evropa

Ohledně převládajícího názoru evropských politiků na válku pak Podoljak prohlásil, že „je velký rozdíl mezi tím, co si myslí politické elity, které jsou proukrajinské“, a tím, do jaké míry jsou „připraveny urychlit rozhodovací proces“, či „zda jsou připraveny vysvětlit to své veřejnosti“.

„Mainstreamové politické elity si jasně uvědomují, že Rusko nutně musí prohrát a projít politickou transformací,“ tvrdil kyjevský poradce s tím, že evropská hranice musí kopírovat východní ukrajinskou hranici. „Uvědomují si, že se toho musí dosáhnout bojem. Žádné zmrazení válku neukončí. Naopak to povede k eskalaci a umocňování konfliktní situace,“ dodal Podoljak.

Papež František v nedávném televizním rozhovoru pro švýcarskou televizi RSI otevřeně naznačil, že se válka pro Ukrajinu nevyvíjí dobře, a hovořil v té souvislosti o porážce. „Když vidíte, že jste poražen, že se věci nevyvíjí dobře, musíte mít odvahu k jednání,“ řekl. Po vlně kritiky a předvolání vatikánského velvyslance v Kyjevě na ukrajinské ministerstvo zahraničí Vatikán papežova slova korigoval: hlava katolické církve nevyzývala ke kapitulaci, ale k zahájení jednání.

Vatikán obrátil. Základní podmínkou míru je podle něj konec ruské agrese

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám