Hlavní obsah

Symboly 17. listopadu nám ukradli, řekl Klaus v diskuzi se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Symboly 17. listopadu nám byly ukradeny a obsazeny lidmi, kteří na tyto věci měli jiný názor než my dva. Na CNN Prima News to v pátek řekl exprezident Václav Klaus s narážkou i na Miloše Zemana, který byl rozhovoru též přítomen. Prototypem těchto lidí jsou podle něj členové dnešní vlády. Expolitici nerušeně probrali svá oblíbená témata.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„17. listopad. Ty symboly, Národní třída, nám byly ukradeny a obsazeny lidmi, kteří si to nezaslouží a kteří na tyto věci měli jiný názor než my dva. Dnes myšlenka, že bych měl chodit na Národní, tam se střetávat s některými jedinci dnešní politické reprezentace, to jsem nepotřeboval,“ prohlásil na CNN Prima News bývalý prezident Václav Klaus v dvojrozhovoru, kterého se účastnil i exprezident Miloš Zeman.

Za „symbol a prototyp těch, kteří pošlapali a pošlapávají myšlenky 17. listopadu“ Klaus označil současnou vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

V podobném duchu se vyjádřil také exprezident Miloš Zeman, jehož mandát skončil po deseti letech ve funkci letos v březnu.

Lidé oslavovali svátek 17. listopadu, zakončil ho Koncert pro budoucnost

17. listopad

„Nechci být lacině kritický, ale za co se vlastně tehdy demonstrovalo? Konec vlády jedné strany, svobodné volby, to je v pořádku. Protestovalo se také vůči stupiditě některých vládnoucích politiků. V současné době se tato stupidita, mírněji řečeno, chcete-li, amaterismus, vrací. “ řekl Zeman.

Zpochybnil, že by se Národní odehrál masakr. Někteří podle něj dostali sice obušky, ale nebyly hromady mrtvých, což by „odpovídalo definici masakru.“

„Poslední iluze, kdyby nebylo toho mrtvého, fiktivního Martina Šmída, tak by listopadová revoluce nebyla listopadová, ale dejme tomu prosincová nebo lednová. Byla by to demonstrace jako každá jiná. Národ povstal v okamžik, kdy dostal dezinformaci, že byl při té demonstraci zabit Martin Šmíd. Tady vidíte, že dezinformace může vyvolat revoluci,“ doplnil svůj názor Zeman.

„Šílená zelená ideologie“

Oba se svorně pustili do kritiky „zelené ideologie“. Ta je prý pro současné strany společná, jinak se prý jasně definované strany změnily, slovy Klause, ve „vyčpělá bezbarvá hnutí.“

Ta zelenost to všechno rozmazala
Václav Klaus

„Nám se stává, že jsme jednu pitomou ideologii nahradili jinou pitomou ideologií. Část mladé generace demonstruje za klima, zelená ideologie je svého druhu totalitní ideologie,“ řekl Zeman. Podle něj je totalitní svojí netolerantností a neochotou k dialogu a vede k ekonomické zhoubě, „což má společné s komunistickou ideologií“.

V životě jsem nejšťastnější teď. Muž natáčel v roce 1989 reakce lidí na revoluci

17. listopad

„Naše strany nepřiznávají, že jsou fanaticky zelení, a bez protestu přijímají šílenosti této ideologie. Ta zelenost to všechno rozmazala,“ řekl Klaus a pochválil Zemana, že už „také začíná být vůči zelené ideologii vyhraněný.“

„V totalitě nežijeme“

Oba byli dotazováni i na slova předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že v Česku je nová totalita. Oba před tímto slovem varovali a odmítli to.

„Nežijeme v totalitě, my všichni, kdo jsme byli tak trochu oběťmi totality, víme, že zaplaťpánbůh tomu tak dnes zdaleka není. Existuje tu ale jakýsi náběh, slabé výhonky návratu k totalitnímu systému,“ řekl Zeman.

Podle Klause je třeba si na slovo totalita dát pozor. „Slovo totalita je nadsazené a zneužívané a každý by si měl dát pozor, aby to slovo používal.“

Klaus klepal na hodinky

Rozhovor dvojice exprezidentů, které pojí dlouholeté politické soupeření, pak místy působil úsměvně, až bizarně. Použili spoustu osobních narážek. Vzpomínali na společné politické působení a společná setkání.

Když například Zeman vyjmenovával údajnou trojici iluzí o událostech na Národní třídě, Klaus si poklepával na hodinky, načež mu Zeman odpověděl, že nemusí být nedočkavý, že se dočká, protože mu zbývá ještě 50 minut.

Často se také bývalí prezidenti navzájem opravovali ve svých výrocích.

Namočil se do staré totality a teď tu mluví o nové, kritizovali politici Babiše

17. listopad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám