Hlavní obsah

Klaus: Prezident není podatelna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus nepokládá za smysluplné pokračovat v ratifikaci euroústavy. Případný ústavní zákon o českém plebiscitu by ale nevetoval. Uvedl to v nedělním pořadu Sedmička televize Nova. Vyjádřil se také k údajným průtahům ohledně přijetí demise lidoveckých ministrů bývalé Grossovy vlády. "Prezident není podatelna," konstatoval.

Článek

Klaus na Nově odmítl, že by protahoval řešení krize Grossova kabinetu. Podle něj ne on, ale bývalý premiér měl jednat rychleji.

Na dotaz, proč rychleji nepřijal vynucenou demisi lidoveckých ministrů řekl, že chtěl o všem přemýšlet. Podle něj nemůže prý nikdo předpokládat, že funguje jako podatelna a podepíše vše, co mu pošlou.   

Prezident: referendum nevetuji

Klaus rovněž uvedl, že nehodlá vetovat případné referendum o euroústavě po jejím odmítnutí ve Francii a v Nizozemí.

Vše ale označil za nákladný průzkum veřejného mínění. "Nemá smyslu v tomhle pokračovat. Já si dovedu představit hledat jinou cestu, hledat jiný text, ... udělat verzi minimalistickou, udělat ne do všech oblastí lidských životů se pletoucí ústavu," řekl prezident.

Společná zahraniční politika

Klaus se vyjádřil také ke sporu s premiérem Jiřím Paroubkem kvůli kompetencím v zahraniční politice.

"Nový premiér začal velmi razantně, snaží se vykolíkovat co největší kus hřiště pro sebe sama a v tom loktování se, myslím, docela úspěšně boduje. Pokusil se něco takového udělat i vůči mně. Já jsem taky nechal loket pevně na stole," dodal ke své úterní schůzce s premiérem.

Oba představitelé se na ní dohodli, že se pokusí v zahraničí vystupovat v souladu a koordinovaně. Podle Klause to byla schůzka o rozdělení pravomocí a o tom, kdo bude na která jednání jezdit. Klaus uvedl, že se podobně jako jeho předchůdce Václav Havel zúčastní jednání Valného shromáždění OSN a summitů NATO nebo Rady Evropy, na vrcholná jednání EU bude jezdit premiér.

Reklama

Související články

ČSSD chce pro partnery méně vládních křesel

ČSSD navrhuje, aby nová vláda měla 15 členů, tedy o tři méně než nynější. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší...

Výběr článků

Načítám