Hlavní obsah

Ke změně pohlaví by mohlo stačit prohlášení trans osoby a názor lékaře, zvažuje Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřístupnění úřední změny pohlaví chystalo ministerstvo spravedlnosti pod taktovkou Pavla Blažka (ODS) bez ohledu na úterní verdikt Ústavního soudu už dva roky. Vychází přitom z materiálu, podle něhož by pro změnu pohlaví mělo stačit rozhodnutí dotyčného a stanovisko lékaře. Týkat by se mohlo dětí už od 15 let.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Pavel Blažek na jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze

Článek

„Požadavek sterilizace či operačních zásahů pro účely úřední změny pohlaví je v rozporu s mezinárodním právem ochrany lidských práv včetně ustálené judikatury Evropského soudu pro lidská práva. Již v roce 2018 Evropský výbor pro sociální práva rozhodl, že česká úprava změny pohlaví je v rozporu s Evropskou sociální chartou. Česká republika je povinna na toto rozhodnutí reagovat,“ uvádí podklad pro návrh zákona datovaný k dubnu 2023, který Novinky získaly k dispozici.

Dodává, že operaci či sterilizaci k úřední změně pohlaví nepožaduje 25 z 38 států Rady Evropy. Například Itálie, Španělsko, Polsko a Německo požadují ke změně pohlaví diagnózu, případně jen prohlášení osoby.

Sterilizaci vyžadují státy na jihovýchod od ČR, např. Gruzie, Černá Hora, Turecko či Srbsko. „V žádném ze států dle dostupných informací zrušení požadavku sterilizace nezpůsobilo významnější právní či společenské problémy, a to ani v oblasti vězeňství; některé státy zavedly pro přístup k trans vězňům speciální úpravu, kde při jejich zařazení do vězení zohledňují nejen jejich aktuální úřední pohlaví, ale také další faktory, zejména stupeň rizika, které osoba může představovat pro své okolí,“ dodává materiál.

Trans muž porazil systém. „Nemusím se teď stresovat, když vytáhnu občanku“

Domácí

Změna pohlaví by měla být podle resortu nadále podmíněna předložením potvrzení ošetřujícího lékaře, nejčastěji sexuologa, o diagnóze nesouladu mezi duševním a zapsaným pohlavím.

Lidovci: Změna pohlaví nejdřív v 18 letech

Resort váhá, odkdy úřední změnu pohlaví umožnit. Zvažuje se hranice od 15 či 18 let.

Pro přísnější verzi by byli lidovci. „Klademe důraz na to, aby se jakékoliv případné chirurgické zákroky či hormonální terapie spojené se změnou pohlaví udály až v dospělosti, nejdříve po osmnáctém věku života,“ napsal Novinkám a Právu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „V té době již existuje předpoklad, že si je člověk plně vědom důsledků svého rozhodnutí,“ dodal.

Ústavní soud v úterý rozhodl, že podmínkou pro úřední změnu pohlaví nesmí být kastrace a sterilizace. Politici musejí přijmout novou úpravu. S platností od poloviny roku 2025 totiž Ústavní soud zrušil v občanském zákoníku příslušné paragrafy.

Podle Výborného by se teď měli k nové legislativě sejít odborníci z řad politiků i lékařů.

Ministerstvo spravedlnosti poukazuje ve svém materiálu na problém, že v ČR mohou diagnózu o nesouladu mezi fyzickým a duševním pohlavím stanovovat výlučně sexuologové.

Počet žadatelů zřejmě vzroste

Ostatní evropské státy tuto kompetenci svěřují psychiatrům, psychologům, interdisciplinární komisi, případně lékařům náležitě obeznámeným s touto problematikou.

„V současné době jsou kapacity sexuologů zcela zahlceny; v případě, že podmínka sterilizace trans osob bude zrušena a úřední změna pohlaví bude dostupná pouze na základě diagnózy, lze očekávat, že počet žadatelů o vyšetření vzroste; svěření této diagnostiky i dalšímu lékařskému oboru či oborům tedy může celý proces výrazně zefektivnit,“ uvádí resort spravedlnosti.

Termín „transsexuál“ by měl podle materiálu být nahrazen termínem „trans osoba“. Vypustit by se měla i legislativní zkratka „porucha sexuální identifikace“, používat by se mělo spojení „trvalý nesoulad mezi duševním a tělesným pohlavím“.

Ústavní soud vyhověl trans muži, pohlaví lze změnit i bez operace

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám