Hlavní obsah

Barbarská praktika z minulosti, vítají politici verdikt o kastraci při změně pohlaví. Lidovci nejásají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud zrušil povinnost kastrace či sterilizace při úřední změně pohlaví. Politici by teď měli přijít s jiným řešením, zatím však prý netuší, s jakým. Měnit v občance pohlaví na základě čistého rozhodnutí se konzervativcům z vládních stran nelíbí.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádné jednání Poslanecké sněmovny k migračnímu paktu EU.

Článek

„Ústavní soud rozhodl ve prospěch lidské důstojnosti. Jsem za to velmi rád, zrušení podmínky chirurgického zákroku včetně sterilizace při úřední změně pohlaví je něco, co dlouhodobě podporuji a prosazuji. Do Evropy 21. století totiž nepatří,“ prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Radost panuje i v klubu Pirátů. „Šlo o barbarskou praktiku, která patří někam do minulosti. Stát by neměl zasahovat lidem do života víc, než je nutné. Aby lidem diktoval, kdo smí a nesmí mít možnost reprodukce, je nepřijatelné,“ uvedla pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

O něco méně nadšení jsou však jejich kolegové z ODS a KDU-ČSL. „Nejsem rád, je to přesně věc, do které podle mého vidění světa nemá Ústavní soud zasahovat. Ale nepochybně se s tím budeme muset nějak vypořádat. Koalice se už úvahami o příslušné úpravě zabývala, ale ještě bez závěrů,“ sdělil Novinkám a Právu předseda klubu ODS a místopředseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda.

Ústavní soud vyhověl trans muži, pohlaví lze změnit i bez operace

Domácí

Po chuti není rozhodnutí soudu ani předsedovi lidoveckých poslanců a místopředsedovi ústavně-právního výboru Aleši Dufkovi. „Musíme se s tím jako poslanci nějak vyrovnat. Ale ještě nevím, co bude následovat. Sám za sebe mohu říci, že názor Ústavního soudu respektuji, ale zajímalo by mě, z jakých priorit vyšel,“ poznamenal.

Pro to, aby lidé mohli změnit úředně své pohlaví jen na základě rozhodnutí, jako jaké pohlaví se cítí, však Dufek hlasovat nechce.

Zákon chystá Blažek

Rozhodnutí ÚS respektuje i premiér Petr Fiala (ODS). Vláda na něj bude prý brzy reagovat změnou v občanském zákoníku. „Zákon má ministerstvo spravedlnosti připravený a co nejdříve ho předloží vládě,“ uvedla mluvčí premiéra Lucie Ješátková pro Právo a Novinky.

Místopředsedkyně ODS Eva Decroix zmínila, že nález bude v diskusi o novém zákoně zohledněn.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že je patřičná změna zákona v paragrafovém znění na ministerstvu připravena již dva roky. „Nebyla však politická shoda, zda a kdy návrh zákona předložit do vlády,“ zmínil.

Téma se dostane na stůl jednání i v poslaneckém klubu ANO. Jejich bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá rozhodnutí Ústavního soudu chápe, současný stav podle ní totiž nedával smysl. „Bylo to tak, že člověk musel projít kastrací či sterilizací, nesměl být plodný. Ale pohlavní orgány mu mohly zůstat,“ řekla Novinkám a Právu.

„Vím, že trans osoby často nechtěly podstupovat sterilizaci a kastraci, protože se bály rizik. Zvlášť u žen pak často po sterilizaci dochází k inkontinenci a podobným problémům,“ zmínila. S jakým řešením by nyní měli politici přijít, netuší.

Ústavní soud s platností od poloviny roku 2025 zrušil sporné paragrafy občanského zákoníku. Politici musí přijmout novou úpravu. Soudci tak vyhověli stížnosti trans muže, který se i bez chirurgického zásahu domáhal úřední změny pohlaví z ženy na muže.

Anketa

Souhlasíte se zrušením povinnosti kastrace či sterilizace při úřední změně pohlaví?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
Celkem hlasovalo 1604 čtenářů.

Každý rok si lidé mohou měnit pohlaví i jméno, schválilo Německo

Evropa

Výběr článků

Načítám