Hlavní obsah

Když ostravská huť nejede, je vzduch čistší. Výskytu smogu to ale nebrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Útlum a nakonec i úplné odstavení huti Liberty Ostrava z provozu na konci loňského roku způsobily, že vzduch v moravskoslezské metropoli je čistší. Přesto Ostravsko zahalil před týdnem na dva dny smog.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Smog vyhlásili meteorologové na Ostravsku na dva dny naposledy minulý týden.

Článek

„To víte, že je to lepší, když z těch komínů nic nedýmá,“ potvrdil muž středního věku, který se představil jako Honza, postávající ve středu dopoledne na zastávce autobusu v Ostravě-Bartovicích. Právě obyvatelé Radvanic a Bartovic v minulosti proti znečišťování ovzduší, které měla na svědomí huť, brojili.

Proto si teď, kdy Liberty Ostrava kvůli odstřižení od energií nejede, lepší vzduch pochvalují. „Zlepšení je stoprocentní, vidět to jde,“ souhlasil starosta obvodu Aleš Boháč (SNK Radvanice a Bartovice). „Útlum huti v listopadu a prosinci se znatelně podepsal na zlepšení kvality ovzduší,“ doplnil.

Fakt, že útlum výroby v huti přispěl ke zlepšení kvality ovzduší, potvrdila také Blanka Krejčí, vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě. „Nejvýrazněji se mohl projevit v oblastech, které se nacházejí v dosahu imisní vlečky hutě,“ nastínila s tím, že jde o Radvanice a o něco méně pak východní část Ostravy a přilehlé obce.

Další týden bez práce. Zaměstnanci huti Liberty Ostrava se ani tentokrát nevrátí do podniku

Domácí

Jak moc se situace kvůli zastavení provozu v huti zlepšila, ale podle Krejčí říct nejde. „Bez aktuálního podrobného a nákladného měření a vyhodnocení, prováděného současně na více lokalitách, neumíme konkrétní pozitivní efekt posledních týdnů kvantifikovat,“ řekla a dodala, že situaci budou schopni podrobněji vyhodnotit až z dlouhodobějšího hlediska.

Kolik ubylo v ostravském ovzduší nejen prachu, bude jasné nejdříve na konci měsíce. Z informací Zdravotního ústavu v Ostravě vyplývá, že situace se však zlepšuje dlouhodobě. „Za posledních deset let poklesl prach z třiapadesáti mikrogramů na metr krychlový za rok na jednatřicet mikrogramů,“ sdělila Kristýna Dolejší a připojila, že data jsou z měřicí stanice v ulici Nad Obcí v Radvanicích.

Čísla o znečištění ovzduší v loňském roce nemá ani samotná huť. Poslední zveřejnil podnik za rok 2022, kdy vypustil do ovzduší 422 tun prachu.

Smog produkují hlavně domky

Ačkoli prach z huti v ovzduší už pár týdnů chybí, Ostrava už letos smog pocítila. „Způsobily to hlavně nepříznivé meteorologické podmínky. Vytvořila se silná teplotní inverze, která bránila rozptylu znečištění,“ vysvětlila vedoucí oddělení kvality ovzduší Krejčí. Za viníka označila hlavně lokální topeniště na české i polské straně hranice.

Podle Ondřeje Daňka, ředitele obecně prospěšné společnosti Čisté nebe, je jasné, že kvalitu ovzduší v Ostravě ovlivňují lokální topeniště, doprava, ovzduší, které přichází z Polska, a průmysl. „Data nám ukazují, že se právě lokální topeniště stávají hlavním zdrojem prachových částic PM10 a PM2,5. Bohužel ceny energií nyní vedou některé občany ke spalování levnějších a málo kvalitních paliv. Během topné sezony je tento problém v kraji velmi citelný. Svou roli také hrají geografické, klimatické a meteorologické podmínky. Takže i když se snižuje vliv těžkého průmyslu, ke smogovým situacím stále dochází,“ uzavřel.

Huť Liberty Ostrava čelí delší dobu poklesu poptávky a má problémy platit závazky. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec a od 21. prosince jsou v tzv. teplém útlumu i poslední dvě koksárenské baterie. Od stejného data podnik stojí, protože je bez energií. Za jejich dodávky dluží společností Tameh Czech dvě miliardy korun. Tameh kvůli tomu skončil v úpadku a stejně jako huť přerušil provoz. Od Vánoc je doma zhruba šest tisíc hutníků a přes 300 zaměstnanců Tamehu.

Kvůli krizi v Liberty Ostrava je v ohrožení řada firem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám