Hlavní obsah

Další týden bez práce. Zaměstnanci huti Liberty Ostrava se ani tentokrát nevrátí do podniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ani tento týden se zhruba 6 tisíc zaměstnanců hutě Liberty Ostrava nevrátí zpátky do práce. Po debatě s vedením firmy to uvedl předseda OS KOVO Petr Slanina s tím, že podnik nyní předpokládá, že se lidé vrátí do zaměstnání příští úterý 23. ledna.

Foto: Pavel Karban

Logo hutě Liberty Ostrava

Článek

„Nástup zaměstnanců do práce se opět o týden odkládá, a to ze stejného důvodu, překážky na straně zaměstnavatele,“ sdělil Slanina s tím, že i když zaměstnanci budou nadále pobírat 100 procent mzdy, nikoho z hutníků to netěší.

„Být doma nikdo nechce, ani za těch podmínek,“ řekl odborář, který nezastírá, že frustrace a obavy zaměstnanců z budoucnosti narůstají.

Mluvčí huti Kateřina Zajíčková potvrdila, že návrat zaměstnanců byl odložen o týden. „Obnovení provozu závisí na dosažení dohody s Tameh Czech. Jednání se strategickými partnery této společnosti probíhají pomaleji, než bychom si přáli, nadále však pevně věříme, že v nadcházejících týdnech nalezneme řešení,“ poukázala.

Na přerušení provozu v ostravské huti doplácí také studenti. Přišli o odborný výcvik

Stalo se

Přesný termín opětovného spuštění vysoké pece č. 3 a ocelárny vedení Liberty Ostrava nezná. „Zabezpečili jsme provozy proti mrazu, do huti byl dodán 15. ledna nový parní generátor z Nizozemska, který nám umožní bezpečný restart koksárenských baterií,“ osvětlila s tím, že vedení podniku pozoruje na evropském trhu s ocelí od začátku roku rostoucí známky oživení.

„Což je pozitivní. Je to v souladu s naším očekáváním mírného zlepšení poptávky na trhu, což by mělo vést ke zvýšení cen našich výrobků v průběhu roku,“ připojila Zajíčková.

Liberty Ostrava čelí delší dobu poklesu poptávky a má problémy platit závazky. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec a od 21. prosince jsou v teplém útlumu i dvě koksárenské baterie.

Důvodem je, že huť dluží svému jedinému dodavateli veškerých energií, společnosti Tameh Czech, dvě miliardy korun. Tameh se kvůli tomu dostal do platební neschopnosti a skončil v úpadku. Od Vánoc jsou i jeho více než tři stovky zaměstnanců doma.

Opětovné spuštění hutě závisí na tom, zda Tameh začne energie do firmy opět dodávat. Ten to ale odmítá, požaduje nejprve zaplatit podstatnou část dluhu.

„Byli jsme ubezpečeni, že se mezi Liberty Ostrava a Tamehem jedná na nejvyšší úrovni,“ poukázal Slanina.

Zda jednají přímo majitelé obou firem, Sanjeev Gupta, který pomocí koncernu GFG Alliance ovládá ostravskou huť, a její někdejší vlastník Lakšmí Mittal, který ovládá polovinu Tamehu, Slanina nevěděl. „Bylo nám řečeno, že se jedná na nejvyšší úrovni,“ zopakoval.

Stejně jako hutníci jsou doma i zaměstnanci Tamehu. A budou tam i nadále.

Kdy se zaměstnanci ostravského Tamehu vrátí do práce, stále není jasné

Ekonomika

„Žádná významná platba od Liberty Ostrava na splacení dluhu neproběhla, proto Tameh Czech nemůže vyrábět potřebné energie pro výrobu a většina zaměstnanců zůstává dál na tzv. překážkách,“ informoval mediální zástupce Tamehu Czech Patrik Schober, který dodal, že oprávněnost nároku Tamehu na zaplacení dlužných faktur uznal i Okresní soud v Ostravě.

„Ten už vydal soudní příkaz na okamžité zaplacení půl miliardy korun,“ prozradil.

Mluvčí Okresního soudu v Ostravě Dalibor Zecha potvrdil, že soud vydal platební rozkaz, který však dosud není pravomocný. „Žalovaná strana má právo do 15 dnů ode dne doručení podat proti platebnímu rozkazu odpor, kterým se rozhodnutí ruší,“ sdělil.

Kvůli situaci v huti a s žádostí o pomoc při řešení nedobré situace se před pár dny obrátili odboráři na Evropskou komisi, která před lety prodej ostravského podniku společnosti Liberty musela potvrdit. Odpověď ale dosud z Bruselu nepřišla.

„Žádali jsme, ať se tou situací zabývají, ať prověří, že bylo všechno v pořádku, když Liberty přebírala huť od ArcelorMittalu. V kopii jsme vše přeposlali i našim europoslancům. Ale nereagovali, asi je nezajímáme,“ posteskl si Slanina.

Kvůli krizi v Liberty Ostrava je v ohrožení řada firem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám