Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jednala v pondělí vláda o návratu do čtvrtého stupně systému PES. Spolu s tím se mají znovu zpřísnit opatření, jen po několika dnech fungování by se například znovu měly uzavřít restaurace. Obchody by naproti tomu měly tentokrát zůstat otevřené. Brífink je naplánovaný na 17. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

Záznam: TK po jednání vlády 14.12.2020 Video: ČTK

 
Článek

Zatím ale není jasné, ke kterému dni se Česko do čtvrtého stupně vrátí. Vládní špičky se na datu dosud neshodly. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluvil o uzavření od středy. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude navrhovat zpřísnění už dříve.

Obchody už se plošně zavírat nechystáme, slibuje Blatný

Koronavirus

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se kabinet měl také zabývat odškodněním provozovatelů stravovacích a ubytovacích zařízení nebo otázkou otevření a pravidel provozu skiareálů.

Opraví zpackané usnesení? 

Ministři se také pravděpodobně znovu vrátili k usnesení, které zakázalo prodej veškerých nápojů k okamžité konzumaci mimo vnitřní prostory provozovny. Zákaz, doprovázený zmatky spojenými s jeho nejasnou formulací, vyvolal značnou kritiku. Hamáček se za něj omluvil, podle něj bude potřeba jej upravit.

Vláda vydala paskvil. Zakázala v restauracích točit pivo i vařit čaj

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) také vládě předložila návrh na povolení vycházek klientům domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. Mohli by se tak dostat i k rodině na Vánoce.

Vláda zvýší přídavky na děti, oznámila Maláčová

Domácí

Kabinet by také měl podle Maláčové schválit návrh na zvýšení přídavků na děti. Zvednout by se měly o 26 procent, a to od dubna. Pobírat by je měly domácnosti s příjmem do trojnásobku životního minima.

Výběr článků

Načítám