Hlavní obsah

Hlasování o vydání Babiše asi za týden

Přesně za týden, 15. února, bude nejspíše Sněmovna hlasovat o tom, zda znovu vydá k trestnímu stíhání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Hlasovat by mohla i o někdejším pražském primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) v případu karty Opencard.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vpravo) při rozhovoru ve Sněmovně s Jaroslavem Faltýnkem a Alenou Schillerovou

Článek

V programu schůze Sněmovny, která začne právě 15. února, však tyto dva body zatím nejsou.

Důvodem je podle zjištění Práva skutečnost, že organizační výbor, který program schvaloval, neobdržel včas žádost šéfky mandátového a imunitního výboru Heleny Válkové (ANO) o zařazení zmíněných bodů na nejbližší schůzi.

Vláda zruší Babišovu změnu. Ústřední krizový štáb už nebude pod kontrolou premiéra

Domácí

Válková Právu potvrdila, že žádost poslala skutečně až v pátek.

Může body navrhnout sama

Jak včera Právu řekla šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, výbor o programu jednal minulý týden ve čtvrtek, jenže návrh Válkové přišel až o den později.

Pekarová Adamová ale věří, že návrh se do programu ještě dostane: „Určitě to na té schůzi bude, my to tam dostaneme.“

„Oficiální žádost o zařazení obou bodů jsem obdržela v pátek 4. února. Již schválený program tedy je bez těchto dvou bodů,“ upřesnila Pekarová ­Adamová.

„Myslím si, že by s tím neměl být žádný problém, a všichni počítají, že tyto body na schůzi nakonec budou,“ řekla Pekarová Adamová.

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Domácí

„Vždy před začátkem schůze Sněmovny jedná politické grémium, kde je zastoupen každý poslanecký klub předsedou a kde se dohaduje postup ohledně programu. Tam oba body navrhnu zařadit na program, a pokud to grémium jednomyslně schválí, zařadíme je,“ nastínila předsedkyně Sněmovny.

Pokud by ale byť jen jediný z předsedů poslaneckých klubů vznesl proti tomuto návrhu veto, nemohl by být podle Pekarové Adamové tento návrh grémia ve Sněmovně projednán.

„Pak je ale ještě další varianta, že v tu chvíli bych jako samostatný poslanec tyto body navrhla hned na začátku schůze, kdy se jedná o změně programu a lze zařazovat nové body. Pokud by poslanci souhlasili, navrhla bych i pevný čas, kdy se to projedná,“ dodala šéfka Sněmovny.

Babiš se za „zabití lidí cez padáky“ Kalouskovi omlouvat nemusí, potvrdil soud

Domácí

Mandátový a imunitní výbor o Babišovi se Svobodou jednal v druhé polovině ledna a v usneseních, která nejsou pro poslance závazná, je navrhl vydat k trestnímu stíhání.

Třetí hlasování o Čapím hnízdě

Babišovi hrozí v kauze Čapí hnízdo za údajný desetimilionový dotační podvod a poškození finančních zájmů EU při výstavbě multifunkčního areálu u Olbramovic na Benešovsku až desetiletý trest.

Ke stíhání už ho Sněmovna vydala i ve dvou předchozích funkčních obdobích. Nyní na její souhlas čeká státní zástupce Jaroslav Šaroch, který by měl následně rozhodnout o tom, zda ve věci podá obžalobu, anebo stíhání bývalého pre­miéra zastaví.

Vydat policii. Potřetí. Sněmovní výbor rozhodl o Babišově kauze Čapí hnízdo

Domácí

Někdejší pražský primátor Svoboda v lednu o své vydání sám na jednání mandátového a imunitního výboru požádal.

V předchozím volebním období ale Sněmovna souhlas s jeho stíháním nedala, i kvůli tomu se na rozdíl od ostatních obžalovaných v kauze Opencard nedočkal pravomocného zproštění obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám