Hlavní obsah

ANO si na sněmu volí vedení. Babiš představil svoji novou knihu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem si v sobotu na celostátním sněmu zvolí nové vedení. Žádné velké drama, minimálně co se týče funkce předsedy, se neočekává. Babiš získal nominace ze všech 14 krajů a nemá vyzyvatele. Expremiér představil také svou novou knihu, v níž vypočítává úspěchy hnutí z posledních čtyř let, kdy bylo ve vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sněm hnutí ANO

Článek

V pořadí již šestý celostátní sněm hnutí ANO, které letos slaví deset let od svého vzniku, se koná v sobotu v areálu holdingu Agrofert na pražském Chodově. Heslem sněmu je slogan „Jedeme dál!”. Během dne si hnutí zvolí nové vedení.

ANO na Havlíčkovi v čele Sněmovny trvá

Domácí

Bývalý premiér a dosavadní předseda Andrej Babiš, který funkci obhajuje, vystoupil jako první se svým zhruba třičtvrtěhodinovým projevem.. Následují již tradičně vystoupení dalších účastníků sněmu a prezentace zpráv o činnosti a výsledcích hnutí.

Při příchodu Babiš jen krátce prohlásil, že sobotní sněm bude o bilancování deseti let fungování hnutí. Při zahájení sněmu v 9 hodin ráno zazněla státní hymna.

Babiš mimo jiné představil svou novou knížku s názvem „Může za to Babiš a jeho vláda“. Jeho v pořadí třetí spisovatelský počin čítá 113 stran o tom, co hnutí ANO v uplynulých čtyřech letech své vlády dokázalo. Rozdělena je do patnácti kapitol podle jednotlivých oblastí, jako jsou například finance, životní prostředí, školství či doprava.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Nová kniha expremiéra Andreje Babiše (ANO).

„Poprvé se dozvíte, co všechno jsme pro tuto zemi a její občany udělali a také něco, co má velice rád Andrej Babiš. Čísla. Data. Fakta,“ stojí ve shrnutí na zadní straně paperbacku.

„O našich úspěších média nemluví. Proto jsme se rozhodli je sepsat do nové knihy, kde je to černé na bílem,” prohlásil na sněmu Babiš. Název knihy podle něj odkazuje na to, že hnutí ANO může za vše i poté, co je již několik měsíců v opozici.

K samotné volbě vedení nejvyšších představitelů hnutí se podle programu delegáti dostanou v 13:30.

Babiš zatím nemá v boji o předsednický post soupeře, nominován byl od všech 14 krajských organizací. Přihlásit se ovšem může někdo přímo na sněmu.

Babiš bude obhajovat post šéfa ANO, získal nominace všech krajů

Domácí

Prvním místopředsedou by se mohl stát někdejší dvojministr průmyslu a obchodu a dopravy v Babišově vládě Karel Havlíček. Nominace na tuto funkci získala i někdejší šéfka státní kasy a nynější předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. Ta získala dvě nominace na 1. místopředsedu a 12 nominací na řadovou místopředsedkyni. Již před sjezdem avizovala, že chce být spíše řadovou místopředsedkyní hnutí, aby se mohla plně věnovat práci ve Sněmovně.

„Všech nominací si nesmírně vážím, ale ráda bych se ucházela, vzhledem k funkci předsedkyně poslaneckého klubu, který je nejpočetnější, a spoustě práce, jež se s tím pojí, o funkci řadové místopředsedkyně. Chci mít vliv na směřování hnutí ANO,” řekla při příchodu na sněm Schillerová.

Kašlou na lidi, pyšní se našimi úspěchy. Babiš nenechal na Fialově vládě nit suchou

Domácí

Funkční období aktuálního vedení hnutí trvá do 17. února. Původně se republikový sněm měl konat již loni v lednu, kvůli pandemii koronaviru byl ale odložen na nynější termín.

O posty řadových místopředsedů se bude ucházet osm nominovaných členů. Podporu z krajských organizací získali například dosavadní místopředseda a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, zmíněná Schillerová, bývalý místopředseda Sněmovny Radek Vondráček a moravskoslezský hejtman a předseda sněmovního školského výboru Ivo Vondrák.

Dalšími nominanty jsou Havlíček, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, bývalý místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek a ostravský primátor Tomáš Macura. Poslední jmenovaný už ale před zahájením sněmu avizoval, že nebude usilovat o zvolení do vedení hnutí.

Faltýnek se v případě zvolení vrátí do vedení hnutí poté, co musel v říjnu 2020 na pozici rezignovat, když média zveřejnila jeho noční setkání s tehdejším ministrem zdravotnictvím Romanem Prymulou (za ANO) v restauraci, která měla být podle tehdy platných protiepidemických opatření zavřená.

Hlasování o vydání Babiše asi za týden

Domácí

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která zástává pozici místopředsedkyně hnutí od roku 2015, nominace obdržela, ale nepřijala je.

Konec sněmu je zatím plánován na 20. hodinu večerní.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Ve čtvrtek poprvé zasedla nově ustanovená stínová vláda Andreje Babiše (ANO). Neponese odpovědnost za chod státu, nýbrž plánuje komentovat kroky nynějšího...

Výběr článků

Načítám