Hlavní obsah

K rebelii se v koalici neschyluje

Poučili jsme se, rebelie proti vládním opatřením a daňovým změnám v ODS nehrozí, říká předseda klubu jejích poslanců Marek Benda. Jednotu slibují i ostatní představitelé vládních stran. Pětikoalice se prý může opřít o všech svých 108 poslanců. Podporu vládě navíc zváží i poslanec a hejtman Ivo Vondrák, který odešel z ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda (ODS) s Alenou Schillerovou (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Jsem si jist, že náš klub bude podporovat vládu. Z roku 2012 jsme dostatečně poučeni. Výkonná rada ODS jednoznačně konečný koaliční kompromis podpořila,“ řekl Právu Benda.

Ani nyní nevládne v 34členném klubu ODS z balíčku nadšení. Kritický je místopředseda Sněmovny a dlouholetý spolupracovník Václava Klause Jan Skopeček, o němž se dlouho hovořilo jako o kandidátovi na ministra financí. Změny označil za krvavý kompromis. „Tvrdím, že problém veřejných financí u nás vznikl extrémním nárůstem výdajů, nikoliv nízkými daněmi. Chystané zvýšení daní mi tedy samozřejmě vadí,“ řekl Skopeček Právu.

„Lepší něco než nic“

„Raději bych viděl ještě více úspor a méně zvýšených daní, za které poneseme nemalé politické náklady,“ pokračoval. „V balíčku jsem rád za to, a chválím, že dojde k proškrtání dotací, snížení objemu prostředků pro veřejný sektor a dalším úsporám,“ dodal.

Padesátníci půjdou do penze později. Slibům navzdory

Ekonomika

Prostor pro odvážnější úspory se však podle Skopečka v tomto složení Sněmovny nenajde. „Mám-li si tedy vybrat mezi nicneděláním a pádem do hlubších a hlubších dluhů a představeným balíčkem, bez velkého nadšení a s představou úplně jiného ideálu volím kompromis, byť krvavý,“ dodal.

Místopředseda hospodářského výboru Sněmovny Jan Bauer (ODS) bude také pro balík hlasovat. Odpor mezi vládními poslanci nepředpokládá. „Ale je to ještě čerstvé, seznámili jsme se s tím teprve ve čtvrtek,“ ­řekl Právu.

Předseda 14členného klubu TOP 09 Jan Jakob si je jistý, že jeho poslanci návrh podpoří. „My jsme o průběhu vyjednávání informovali jak předsednictvo, tak poslanecký klub. Měli jsme k návrhům jasně daná stanoviska. Průběžně jsme záležitost komunikovali. Absolutně nepochybuji, že celý ozdravný balíček a důchodová reforma budou mít podporu celého klubu TOP 09,“ řekl Právu.

Stejně vyloučil nesouhlas uvnitř klubu i místopředseda STAN a poslanec Lukáš Vlček. Všechna opatření byla všem 33 poslancům STAN pečlivě vysvětlena, řekl. „Za nás vládne velká spokojenost. Nemá smysl, jestli někdo uhrál více, nebo méně. Takto to komunikujeme i uvnitř hnutí. S regiony komunikujeme intenzivně. Koukáme na to jako na celek a jsme spokojení,“ podotkl.

Může dojít k propouštění státních zaměstnanců, připustil Fiala

Domácí

Poslanec Vít Kaňkovský z 23hlavého klubu lidovců vnímá balík jako nutnou nepříjemnost po rozhazování předchozích vlád. „Nyní stojíme před přetěžkým úkolem stabilizovat veřejné finance i důchodový systém, což je nepopulární a nikoho to vnitřně netěší, ale je to nutnost,“ řekl Právu. Dodal, že ne všechny parametry považuje za ideální.

Čtyřčlenný klub Pirátů také bouřit nebude. „Naši členové se vyjadřují průběžně k tomu, co je důležité, což ukazuje, že jsme živá demokratická strana plná lidí, kteří se nebojí říkat svoje názory, což je dobře. Zodpovědnost za rozhodnutí ve Sněmovně mají poslanci, kteří získali mandát ve volbách, řídí se naším programem, koaliční smlouvou a svědomím,“ řekl Právu šéf klubu Jakub Michálek.

Hlas pro vládní návrh dodá možná i Vondrák. Ten si počká na to, až vláda předloží konsolidační balíček Sněmovně. „Zatím je to předčasná otázka,“ sdělil Právu.

Vondrák označil za pozitivní především snížení DPH u potravin z 15 na 12 procent. Správné je podle něj i zvýšení daně u alkoholu a tabákových výrobků. Domnívá se však, že ostatní opatření budou mít na obyvatele spíše negativní dopad.

Před dvěma týdny naznačil, že koalice může s jeho hlasem počítat. „My jsme se jen domluvili, že jako pravicově orientovaný člověk budu podporovat ta rozhodnutí, která se budou shodovat s mým přesvědčením,“ řekl tehdy Právu.

Vláda chce konsolidační balíček v prvním čtení projednat ve Sněmovně do léta. Balíček by měl být účinný od 1. ledna. Opozice však bude možná jeho projednávání obstruovat, jak naznačil Právu místopředseda ANO Karel Havlíček. „Vláda by měla projednávání spojit s vyslovením důvěry,“ dodal.

První čtení konsolidačního balíčku by ve Sněmovně mělo být na přelomu června a července, tedy ještě před parlamentními prázdninami. Druhé a třetí čtení by se mělo uskutečnit na podzim. Vláda by měla balíček projednat v půlce června, sdělil předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám