Hlavní obsah

K opravným termínům maturit nepřišla čtvrtina studentů

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K opravným termínům se totiž po letních prázdninách nedostavila čtvrtina studentů z celkového počtu 20 tisíc, kteří neuspěli v řádném termínu státních zkoušek dospělosti. Zřejmě se zalekli, řekl k tomu ve čtvrtek Právu ministr školství Josef Dobeš (VV).

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia v Sokolově při středeční generální zkoušce státních maturit.

Článek

„Vím – ač jde zatím o neoficiální čísla –, že přes pět tisíc studentů vůbec nepřišlo k opravnému kolu. Jinými slovy – řekli si, že na to nejsou připraveni a raději budou opakovat ročník,“ dodal ministr.

Dá se ale také spekulovat, zda se neobávají, že by po maturitě stejně nenašli práci. Nezaměstnanost absolventů je totiž teď varující.

Zatím není jasné, kolik z 15 tisíc lidí, kteří se dostavili, uspělo. Oficiální čísla budou podle Dobeše známa v pondělí. „Testy se teď opravují. Na čísla máme zatím embargo,“ řekl včera Právu šéf ministerského centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený.

Dobeš: Podmínky není nutné zmírňovat

Ministr zdůraznil, že se státní maturity osvědčily a není třeba jejich podmínky zmírňovat. „Zkvalitňujeme školství. Vezměte si, že v minulých letech neprošlo u maturit 12,5 procenta studentů. Při opravném termínu nakonec 10 procent z těchto maturitu udělalo. Jen dvě procenta neuspěla. Teď je tomu naprosto jinak,“ podotkl ministr.

Podle něj v prvním ročníku státní maturity nebylo ke zkouškám připuštěno 9,7 procenta studentů a 19,2 procenta propadlo. „To máme celkem 30 procent neúspěšných,“ zdůraznil Dobeš. V maturitním ročníku bylo 98 762 studentů.

Zelený konstatoval, že na jaře bylo neúspěšných celkově 27 tisíc studentů. „Tedy nepřipuštěných, těch, kteří neprošli, a těch, kteří se z nějakého důvodu nedostavili. Z těchto 27 tisíc mohlo 23 tisíc absolvovat opravný termín,“ vysvětlil Zelený.

Ke zmíněným 20 tisícům totiž přibyly tři tisíce těch, kteří se na jaře k maturitě vůbec nedostali a teď ji skládali poprvé. Nakonec tito studenti v létě složili opravné zkoušky z předmětů, z nichž na pololetním vysvědčení měli pětky.

Opravné maturitní písemky skončily ve středu, vysvědčení studenti dostanou podle Zeleného v pondělí 26. září.

Další opravné termíny budou na jaře

Ti, kteří nebudou úspěšní v současném opravném kole, budou mít, jak upřesnil ministr, k dispozici ještě další opravné termíny, ale až na jaře. „Druhý opravný termín bude vyhlášen při řádném kole druhého ročníku státních maturit v květnu,“ doplnil Dobeš.

Ústní část maturit skládali studenti na své škole, výsledky se dozvěděli ihned. Písemné práce se konaly ve 198 spádových školách, které byly vybrány tak, aby žádný student nejel dál než dvacet kilometrů od původní školy.

Nejvíce studentů opakovalo češtinu. Z 18 tisíc maturantů to bylo 43 procent. Z cizího jazyka 30 procent a 27 procent z matematiky.

Kritéria pro úspěšné složení státní maturity se zatím měnit nebudou. „Nechci snižovat laťku. Naopak v budoucnu by se měla spíše zvyšovat,“ řekl Dobeš s tím, že jen tak mohou být čeští středoškoláci reálnou konkurencí zahraničním studentům a pracovníkům.

Příští rok se ale změní organizační pravidla. Písemná část bude předcházet ústní, aby ji mohly využít i vysoké školy při přijímačkách. „Ústní část budou také hodnotit ve školách nezávislí hodnotitelé, nikoli učitelé z dané školy, což je novinka. Tyto nezávislé hodnotitele bude Cermat, dá se říct, losovat pro jednotlivé školy,“ sdělil Právu ministr.

Také řekl, že na deseti středních školách nesložilo v řádném termínu státní maturity ani 20 procent studentů. Kvalitu těchto škol nyní prověřuje školní inspekce a není vyloučeno to, že by mohly být zrušeny a vymazány z rejstříku vzdělávacích zařízení. Školy však ministr zveřejnit nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám