Hlavní obsah

Jurečka už letos prostor pro růst minimální mzdy nevidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální mzda by letos mohla vzrůst pouze za předpokladu, že by se na tom dohodly odbory se zástupci zaměstnavatelů. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro její navýšení prostor nevidí. Konstatoval to ve čtvrtek po jednání s odbory, na němž se řešil hlavně zvažovaný systém pravidelné valorizace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) se domáhá zvýšení minimální mzdy od července o 1000 korun na 18 300 korun. Od příštího roku by podle odborů měla minimální mzda vzrůst o dalších 1200 korun.

Předseda ČMKOS Josef Středula po jednání uvedl, že se odbory o dohodu se zaměstnavateli pokusí. „My se pokusíme sjednat dohodu tak, aby ta možnost byla,“ řekl Středula.

„Já musím říct, že my jsme se o tom bavili i na úrovni koalice. To, že by se v letošním roce ještě ta minimální mzda zvýšila, pro to já už prostor nevidím. Samozřejmě za předpokladu, že by tady byla aspoň nějaká elementární dohoda, že se na tom shodují i zaměstnavatelé s odbory, tak samozřejmě jako vláda tomu vyhovíme,“ konstatoval Jurečka.

Odbory požadují opakovaně navýšit minimální mzdu

Domácí

Podle Středulova dřívějšího vyjádření je nyní člověk pracující za minimální mzdu pod hranicí příjmové chudoby, neboť jeho čistý příjem je 15 372 korun. Další růst minimální mzdy odbory zdůvodňují vysokou inflací.

Minimální mzda se naposledy zvyšovala loni v lednu na 17 300 korun, respektive na 103,80 koruny za hodinu.

Odbory jsou ve stávkové pohotovosti kvůli plánovanému konsolidačnímu balíčku vlády. V úterý představily dokument s údajnými dopady úspor na rodiny s dětmi, který však obsahoval množství faktických chyb a nepřesností, vedle ministerstva financí jej odmítli i ekonomové.

Středulovy odbory pod palbou kritiky za statisícové hausnumero k balíčku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám