Hlavní obsah

John jednal s policejními odbory, ty se úterní demonstrace stejně zúčastní

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Policejní odboráři déle než osm hodin v pondělí jednali na ministerstvu vnitra s vedením resortu a všemi policejními šéfy o plánovaných úsporách a snižování platů. Po diskuzi získali příslib, že se nebude měnit služební zákon a že bude přezkoumán systém odměn u policie. S hlavním požadavkem na zachování platů na současné výši ale odboráři u ministra vnitra Radka Johna (VV) neuspěli a úterní demonstrace se zúčastní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Novinářům řekl šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek, že na demonstraci svolané na úterý pondělní jednání nemůže nic změnit. „Bod týkající se plánovaného snižování platů je ještě otevřený, nicméně je jasné, že ministr vnitra John v této věci není schopen sám situaci změnit,“ řekl už během jednání Štěpánek.

Diskuze se účastnilo na šedesát lidí, kromě vedení ministerstva na něm byli zástupci policejních odborů z celé republiky, stejně jako šéfové jednotlivých krajských ředitelství i celorepublikových policejních útvarů.

Desetiprocentní snížení tarifů pro ně znamená jenom 6,3 procenta z hrubého platu.

Odboráři na jednání nabídli kompromis v podobě zmrazení platů na delší dobu. Snížení mezd policistů podle Štěpánka odbory odmítají, protože některým již výrazně klesly příjmy letos. Svaz nesouhlasí ani s plánovanými úsporami na provozu a investicích, které prý sníží akceschopnost policie.

John zároveň upřesnil, jak se plánované desetiprocentní snížení objemu peněz na platy dotkne přímo policistů. „Desetiprocentní snížení tarifů pro ně znamená jenom 6,3 procenta z hrubého platu. Tarify tvoří 70 procent mzdy,“ uvedl John. Odborářům prý také slíbil, že nebude usilovat o změnu služebního zákona. „Dobrá zpráva je, že se nebudou rušit policejní služebny,“ podotkl také John s tím, že většina starostů je ochotna nést náklady na provoz služeben, aby si policejní hlídky ve městě udrželi.

Ministr uvedl, že policie nepřijde o peníze za neobsazené tabulky po lidech, kteří odejdou do civilu. „Běžně odchází na konci roku 1400 policistů, což znamená 700 miliónů do rozpočtu,“ poznamenal ministr s tím, že zatím má informace o 900 policistech, kteří chtějí ke konci roku odejít. „To číslo bude samozřejmě nakonec vyšší, ale podle expertů nijak dramaticky,“ uvedl John.

Odboráři chtějí dohlédnout na vyplácení odměn

Odbory na jednání požadovaly, aby byla zřízena komise, která by zkontrolovala systém, jakým se v uplynulých dvou letech vyplácely policistům odměny. Podle Štěpánkových informací totiž 438 lidí dostalo ročně odměny ve výši 100 tisíc až 750 tisíc korun. „I letos již existují dva případy, kdy byly vyplaceny kázeňské odměny 250 tisíc korun,“ dodal odborový předák.

Po čtyřech hodinách jednání ale novinářům oznámil, že systém odměn se přezkoumávat bude, nikoliv ale v požadované komisi s účastí samotných odborářů.

Do Prahy se chystá 20 tisíc demonstrantů

Policie má na základě plánovaného rozpočtu v příštím roce ušetřit na platech 1,7 miliardy korun. Náklady na mzdy tak klesnou oproti letošku o deset procent. Policejní odboráři varovali, že škrty mohou spolu s dalšími opatřeními bezprostředně ohrozit bezpečnost občanů Česka.

Policejní odboráři kvůli plánovaným úsporám ministerstva vnitra ohlásili na úterý 21. září demonstraci. K akci se následně přidala celá řada odborových svazů a iniciativ, organizátoři očekávají účast 20 tisíc lidí.

Zdravotnické odbory se nedohodly

V pondělí jednaly s ministerstvem zdravotnictví také zdravotnické odbory. Jak večer ČTK oznámil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň, odbory nebyly ochotny přijmout jiné řešení než zvýšení mezd. Na kompromis nepřistoupily.

Reklama

Výběr článků

Načítám