Hlavní obsah

Je znovu otevřeno. Restaurace, obchody i muzea vítají návštěvníky, i když v omezeném režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka mohou být otevřeny veškeré obchody i zábavní služby, jako muzea a galerie. Provozovatelé se na znovuotevření opravdu těšili a vítají každého návštěvníka. Návštěvy muzeí i restaurací jsou sice v omezeném počtu a s ochrannými pomůckami, lidé to ale velmi vítají.

Ve čtvrtek se otevřela i muzea a stravovací zařízeníVideo: Novinky

 
Článek

Skoro dva měsíce byly až na výjimky zavřené obchody, hotely, restaurace, služby, galerie, zoologické zahrady či zámky. Ve čtvrtek, s posunem do 3. stupně protiepidemického systému (PES), mohly znovu otevřít, i když s omezeními.

„Těšili jsme se moc, protože zavřené muzeum je muzeum poloviční a návštěvníky tady rádi vítáme,“ říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Muzeum pojí znovuotevření i s novými výstavami, na které se pilně připravovali. S tím souvisí také zvýšené hygienické podmínky. Do muzea mohou pustit jen 25 % návštěvníků oproti původní kapacitě. Na jednotlivých výstavách hlídají přítomní kustodi dostatečnou kapacitu, a aby se lidé moc neshromažďovali.

Muzea a galerie řeší, jak splnit hygienická opatření

Kultura

„Moc jsme se těšili, protože nám chybí výstavy, galerie, divadla, kultura…,“ řekla s potěšením v hlase jedna z návštěvnic muzea.

Otevřeny mohou být i kavárny a restaurace. „Teď jsme se museli vrátit tam, kde nás to asi baví nejvíc, a to je obsluha hostů a funkce kavárny jako takové. V běžném režimu u nás může sedět tak 40 až 50 lidí, v tuhle chvíli jsme omezeni na 20 lidí,“ zmínil Petr Novák, manažer kavárny La Bohéme Café.

Foto: Novinky

Hosté v kavárně

Na znovuotevření své hospody v Lukovanech u Brna se těší Robert Komanec. „Předpokládám, že hned po otevření a o víkendu přijde lidí hodně. Dnes mi přivezli pivo, čepovat budeme tři druhy,“ řekl ve středu Právu. Obecní hospůdku si otevřel letos 9. října, o pět dní později ji ale musel kvůli opatřením proti šíření koronaviru zavřít. „Pár dní chodili kamarádi s bandaskami, ale pak jsem zavřel i okénko,“ vylíčil.

Restaurace a služby se připravují na otevření

Domácí

Otevírají i obchody, jež musely mít dosud kromě výdejen zavřeno, jako třeba knihkupectví, móda, papírnictví nebo nábytek. A nešlo přitom výlučně o malé prodejce, jak se může jevit. Všude bude platit pravidlo jeden zákazník na 15 m². Někteří prodejci kvůli kontrole vyčlení zvlášť personál.

Bazény a obchody se otevřely.Video: Novinky

„Budeme mít pracovníka, který bude ve spolupráci s vedoucím prodejny aktivně hlídat a řídit počet zákazníků v prodejně. Máme s takovým fungováním dobrou zkušenost ze Slovenska či Rumunska. Je to jednoduché řešení, které nám funguje,“ sdělila Právu mluvčí prodejen se sportovním zbožím Sportisimo Monika Hořínková.

Pro prodejnu to ale podle jejích slov znamená, že musí zajistit servis pro zákazníka a zároveň mít v personálu extra kapacitu na kontrolu naplnění prodejny.

Tisková konference: Rozvolňování podle ministra Havlíčka

Domácí

To řetězec Electro World se domnívá, že se ho přísnější pravidla nijak zvlášť nedotknou. „Počet zákazníků omezený protiepidemickým systémem PES se v našich prodejnách často nevyskytuje ani během sezonních měsíců,“ podotkl za řetězec Tomáš Kovářík.

Na výstavu i do zoo

Nově mohou s omezenou kapacitou otevřít i třeba veletrhy, muzea, galerie nebo zoo. Na to se ve středu těšili i v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce.

Nařízené omezení počtu lidí se ale zoo nyní nedotkne. „Předpokládáme, že kapacita mimosezonního období nemůže být téměř s jistotou překročena. V případě naší zoo se jedná o omezení na 3000 lidí,“ řekla Právu mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Foto: Novinky

Národní muzeum

Alespoň zčásti si na své přijdou i lidé, kteří poslední měsíce žíznili po kultuře. Například v Interaktivní galerii Becherova vila v Karlových Varech byla ve čtvrtek zpřístupněna dlouho očekávaná výstava tvorby Zdeňka Smetany, výtvarného tvůrce mnoha postav z večerníčků.

Znovu mohou otevřít. Radost se u nich ale mísí s obavami

Domácí

Ne všechno se ale ještě vrací do normálu. Nadále musí zůstat uzavřená divadla, kina i koncertní sály, ačkoliv jejich provozovatelé nechápou, jaký je rozdíl ve zdravotním riziku při návštěvě kina a třeba plaveckého bazénu, když se omezí počty lidí a dodrží zásady a rozestupy. Neotevřou ani taneční kluby, protože nejsou mezi výjimkami a podle pravidel hromadných akcí by uvnitř mohlo být jenom deset lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám