Hlavní obsah

Restaurace a služby se připravují na otevření

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od čtvrtka budou moci restaurace znovu přivítat zákazníky. Platit pro jejich provoz však budou přísná epidemiologická opatření. Na jejich přípravu mají provozovatelé tři dny. Znovuotevření stravovacích provozů po více než měsíci souvisí s přechodem Česka na 3. stupeň v protiepidemickém systému (PES).

Restaurace a služby se připravují na otevřeníVideo: Novinky

 
Článek

Od čtvrtka budou moci restaurace být otevřené od 6 do 22 hodin. Svoji kapacitu však musí omezit na polovinu a u jednoho stolu budou moci sedět maximálně čtyři hosté. Mnohé restaurace tak musí do čtvrtka upravit vnitřní prostory. Nadále bude platit povinnost uvnitř prostor nosit roušky.

„Budeme to řešit tak, že každý druhý stolek odstraníme židličky nebo přelepíme páskou, aby se tam nedalo posadit,” řekla Novinkám Šárka Kyralová z vinohradské kavárny Kaaba s tím, že je čeká i rozsáhlý úklid a doplnění zásob. „Zákazníci se také těší, každou chvíli se tady v okénku někdo ptá, kdy už to bude,” dodala.

Jak to bude vypadat v restauracích: Čtyři lidé u stolu a poloviční kapacita

Domácí

V pražské restauraci Lasagneria se na opětovné znovuotevření nijak zvlášť nepřipravovali, podle zaměstnankyně Báry Mikšové jsou zde totiž zaneprázdněni objednávkami neustále. I tady ale budou muset omezit počet míst k sezení uvnitř.

„Budou čtyři lidé na stůl, takže budeme muset omezit kapacitu a rozdělit stoly, možná dáme i něco pryč,” uvedla Mikšová.

Jednoduše si s nařízením naopak poradili v restauraci Lokál na pražském náměstí Míru. „Naše restaurace je rozdělená na dvě části a zadní bude uzavřená, což vychází na polovinu,” uvedla zaměstnankyně restaurace Frederika Schvarcová.

V blízkém pivovaru s restaurací OSSEGG zase hosty rozdělí do dvou pater. Podle provozního Vladimíra Šnapla zde původně počítali s tím, že se otevře už v pondělí. „Od minulého týdne jsme se připravovali na pondělí, pivo vydrží,” uvedl.

Od čtvrtka otevřou všechny obchody, a to i v neděli

Domácí

Podle protiepidemického systému mohla Česká republika přejít na 3. stupeň už v pondělí. Vláda nakonec v neděli rozhodla, že se tak stane až ve čtvrtek. Rozhodnutí vysvětlovala jak opatrností, tak také tím, aby dala provozovatelům dostatečný čas na přípravu. To ocenil například manažer restaurace Per te Siniša Kovačevič. „Musíme samozřejmě dokoupit zásoby, většinou je to čerstvé zboží,” uvedl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám