Hlavní obsah

Tisková konference: Rozvolňování podle ministra Havlíčka

Novinky, Klára Beranová
Praha

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pátek představí, jak by se mohla rozvolňovat protikoronavirová opatření v oblasti obchodu a služeb. Ministr již dříve naznačil, že by se mohly první obchody otevírat na začátku prosince. Brífink je naplánovaný na 14:30, Novinky ho nabídnou živě.

TK ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka Video: ČTK

 
Článek

„Když budeme dodržovat pravidla, na začátku prosince budeme moci začít otevírat,“ uvedl pro páteční deník Právo vicepremiér Havlíček.

Vládní ambicí je podle něj, aby se otevřelo všechno. „Závisí to ale na stupni epidemiologické situace, podle tabulky, která se bude v pátek představovat,“ dodal.

Havlíček: Začátkem prosince otevřeme skoro všechno. Ale…

Koronavirus

Zmiňovaná tabulka by měla vycházet z modelu epidemického vývoje o pěti stupních. O tom, jaký právě platí, by se rozhodovalo na základě veřejně dostupných dat o vývoji počtu nakažených a o jejich struktuře. Ke každému stupni jsou přiřazena určitá opatření.

„Při dosažení třetí kategorie by se otevřelo jak v obchodech a obchodních centrech, tak i na ulici. Naší ambicí je, aby se otevřely také služby a s určitými omezeními i restaurace,“ naznačil Havlíček.

Zatím je epidemiologická situace v Česku označena pátým, tedy nejhorším stupněm. Podle Havlíčka se ale blížíme ke čtvrtému stupni.

V pátek měl tiskovou konferenci také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Představil na ní systém PES, podle nějž by se mělo od pondělí řídit zpřísňování a uvolňován í opatření.

Na rychlé rozvolnění zapomeňme. Blatného PES to nedovolí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám