Hlavní obsah

Muzea a galerie řeší, jak splnit hygienická opatření

Právo, rea, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina muzeí a galerií se po téměř dvouměsíční vynucené pauze chystá na čtvrteční otevření. Podle vládních opatření mohou mít otevřeno z jedné čtvrtiny své kapacity. Národní muzeum v Praze zpřístupní od čtvrtka muzejní komplex (historická a nová budova), České muzeum hudby a Náprstkovo muzeum.

Foto: Petr Horník, Právo

Milovníci umění se budou moci vrátit i k obrazům Rembrandta.

Článek

„Počítáme se snížením kapacity na pětadvacet procent při dodržení jedné osoby na 15 m2, a to jak v objektech, tak u výstav. Dohlížet budeme také na dodržování rozestupů, k dispozici bude dezinfekce,“ uvedla pro Právo Lenka Boučková z Národního muzea Praha.

Národní galerie Praha také otevře a dodrží vládní nařízení. „Na příkladu současně nejexponovanější výstavy Rembrandt: Portrét člověka to znamená čtyřicet osob najednou ve výstavních prostorách, oproti stoprocentní kapacitě. U výstavy Rembrandt bude prodloužena otevírací doba, a to od pondělí do neděle od 9 do 21 hodin. Ostatní výstavy a expozice budou otevřeny v běžné otevírací době,“ uvedla mluvčí galerie Eva Sochorová.

V pražském Fóru Karlín bude opět k vidění multidimenzionální výstava se 3D zvukem Bylo nebylo, Van Gogh, Monet, Renoir... „Máme termokameru na měření teploty při vstupu, dezinfekce jsou rozmístěné ve všech prostorech a počet návštěvníků bude regulován tak, aby byly dodržovány rozestupy,“ uvedli pořadatelé.

V Příbrami i do podzemí

Otevřou také Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře či Hornické muzeum Příbram. Zájemci si budou moci prohlédnout i expozice Muzea T. G. M. Rakovník, Muzea Českého krasu v Berouně a zavítat bude možné i do dalších institucí.

„Příbramské hornické muzeum od čtvrtka zpřístupní všechny expozice včetně podzemí. Možné budou i jízdy důlním vláčkem,“ řekl ředitel muzea Josef Velfl.

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně návštěvníci mimo jiné uvidí dvě nové výstavy s vánoční tematikou.

„Volíme model, že když na jednoho člověka v supermarketu připadá 15 metrů čtverečních, tak to dodržíme také. Samozřejmě s dvoumetrovými odstupy, skupiny budou maximálně o deseti lidech,“ uvedl ředitel muzea Pavel Hrubec.

Na znovuotevření se připravuje také Ostravská galerie výtvarného umění. Moravské zemské muzeum v Brně bude otevírat až ve středu 9. prosince, uvedla pro Právo Barbora Javorová z tiskového odboru. „Otevřeny budou krátkodobé výstavy. Stálé expozice budou přístupné na objednání. K tomuto účelu zřizujeme speciální mailovou adresu expozice@mzm.cz,“ dodala.

Severočeské muzeum v Liberci zůstane zavřené. Podle plánu mělo po bezmála tříleté modernizaci za 143 milionů korun zahájit provoz v sobotu. Vedení se ale obává, že při očekávaném zájmu by byl problém splnit platná opatření proti šíření koronaviru.

„Náhradní datum zatím stanovené není,“ řekl ředitel muzea Jiří Křížek. „Doufám, že to bude ještě letos.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám