Hlavní obsah

Jazýček na vahách

Novinky, Jiří Franěk

Byla to docela vydařená taškařice, když nám v prosinci 1989 tehdejší komunistický parlament, vystrašený před hlavněmi televizních kamer, zvolil prezidentem Václava Havla.

Foto: Jiří Šafránek

Plakát zve veřejnost na zajímavou výstavu.

Článek

Nyní máme podle kalendáře už třetí rok nového tisíciletí, tehdejší volba se dávno zapsala do učebnic coby vrchol vítězství nad komunistickým režimem, a schyluje se k taškařici v opačném gardu. O Havlově nástupci zřejmě rozhodnou hlasy komunistů.

Je jistě příjemné být takzvaným jazýčkem na vahách, a kdo v neděli pozorně sledoval v Sedmičce na Nově Miroslava Grebeníčka, tomu muselo být zřejmé, že si ten slastný pocit hýčká. Navenek tajemný jako sfinga nikdo se samozřejmě do poslední chvíle nedozví, komu dají poslanci a senátoři za KSČM své hlasy ale přece jen nedokázal zakrýt, podle jakých kritérií "budeme každého kandidáta komplexně posuzovat". Stačil totiž naznačit, že v případě Jana Sokola půjde zejména o komplexní posouzení jednoho jediného výroku ten se však týká odsunutých Němců.

Tak se nám tedy může stát, že komunisté raději přisypou Václavu Klausovi, který se v jejich očích dopustil pouze restaurace kapitalismu v zemi a ničeho horšího, než aby podpořili kandidáta levicové strany, který poválečný odsun Němců považuje za hanebnost (byť k tomu dodává, že neuznává žádné jejich restituční nároky). A za nějaký čas nebudeme svým dětem schopni vysvětlit, jak mohla historická veteš z časů před polovinou minulého století ovlivnit volbu prezidenta v roce 2003. Jak mohl problém či pseudoproblém Benešových dekretů přežít všeobecné smíření evropských národů, jak mohl přežít česko-německou deklaraci, ale nakonec dokonce i oficiální smír mezi německou vládou a německou židovskou obcí.

Staré rány se nehojí, když je někdo usilovně škrábe. Nepochybné viny sudetských Němců však pomstil právě odsun. Tehdy to asi bylo jediné řešení nemožného spolužití, ale nebyl to spravedlivý trest, odnesli to vinní i nevinní, a to je z hlediska dnešního vnímání lidských práv opravdu hanebnost. Kdo ji chce omlouvat, ten zřejmě má na lidská práva jakýsi jiný, starší názor, který ovšem v tomto tisíciletí neobstojí.

Ostatně jsou i jiné důvody, proč by si sekretariát v ulici Politických vězňů měl konečně koupit aktuální kalendář.

PRÁVO 18. února

Reklama

Výběr článků

Načítám