Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer seznámí vládu se změnami v protiepidemickém systému PES, jak je diskutoval v posledních týdnech se zdravotními experty i zástupci zájmových skupin. Od 1. února by měla platit nová pravidla, ministr předpokládá, že zhruba v polovině března přijde s další aktualizací. Tisková konference byla naplánována na 20:00, začne ale později.

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády 27.1.2021Video: ČTK

 
Článek

Ministři se na mimořádném zasedání vrátí také k pravidlům pro skiareály, o jejichž otevření usiluje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V pondělí mu vláda návrh vrátila jako málo přísný. Otevření areálů během blížících se jarních prázdnin požadují také komunisté, na jejichž podporou ve Sněmovně je menšinová vláda ČSSD a hnutí ANO odkázána.

Změny v systému PES by měly platit od 1. února. Ještě se o nich ale bude jednat

Domácí

Odmítá to ale naopak koaliční partner Jan Hamáček (ČSSD). „Za sebe říkám – v situaci 9000 nově nakažených denně (za úterý přibylo 9144 případů, za pondělí 6953 – pozn. red), přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci, reprodukční číslo blížící se 1, britská mutace viru za rohem – to není moment na otevírání sjezdovek,“ napsal na Twitter.

Uvažovalo se také o tom, že by v pátém stupni pozměněného systému opatření by pak mohla být například povolena výuka pro malotřídky, žáky 9. tříd a studenty maturitních ročníků nebo sportování ve dvou i ve vnitřních prostorách.

Ministr školství Robert Plaga už ale sdělil, že režim ve školách se nyní uvolňovat nebude a v současné podobě potrvá i po 1. únoru.

Do škol se 1. února další žáci nevrátí

Koronavirus

Počítá se také se zavedením možnosti půjčovat knihy z výdejních okének veřejných knihoven.

Havlíček chtěl spouštět vleky, ve vládě s návrhem narazil

Domácí

Aktuálně pak platí v Česku pátý stupeň v rámci systému PES. Zavřená je většina obchodů a služeb, otevřené nejsou ani restaurace. Platí také zákaz nočního vycházení a zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Index PES je přitom už dva týdny ukazuje na stupeň čtyři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám