Hlavní obsah

Změny v systému PES by měly platit od 1. února. Ještě se o nich ale bude jednat

– Praha • Aktualizováno

Změny v protiepidemickém systému PES by měly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) platit od 1. února. Ministr to řekl na tiskové konferenci po pondělním jednání kabinetu. O úpravách se ale podle něj bude ještě diskutovat.

Záznam: TK po jednání vlády 25.1.2021Video: ČTK

 
Článek

Změny systému PES byly jedním z očekávaných výstupů pondělní tiskové konference vlády, hotovo však ještě není. Blatný uvedl, že v úterý aktualizovanou tabulku projedná rada vlády a ve středu odborné skupiny ministerstva zdravotnictví.

Ministr nastínil, že v pátém stupni opatření by mohla být například povolena výuka pro malotřídky, žáky 9. tříd a studenty maturitních ročníků nebo sportování ve dvou i ve vnitřních prostorách.

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

Koronavirus

Rizikového skóre PES se nyní počítá z počtu nakažených v obecné populaci a mezi seniory na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, z reprodukčního čísla a příjmů do nemocnic, kdy nakažený o své pozitivitě neví.

Nová tabulka bude jako další podmínku pro přechod do nižšího stupně přísnosti opatření požadovat také počet hospitalizovaných s covidem-19 a počet lidí na jejich jednotkách intenzivní péče. „V současné době zůstává v nemocnicích větší množství lidí,” zdůvodnil ministr.

Tabulka opatření se upravuje od začátku ledna, její pracovní návrhy se objevily minulý týden v médiích. Už dříve Blatný avizoval, že ve stupních, kdy už bude povoleno shromažďování nebo pořádání akcí, by mohlo být možné navýšit kapacity, pokud budou mít účastníci negativní test na koronavirus.

Nový PES naznačuje dlouhou dobu temna ve stupni 5

Domácí

Současný PES už delší dobu ukazuje stupeň čtyři, stále však z rozhodnutí vlády platí nejpřísnější pětka, což kabinet vysvětluje počty hospitalizovaných i obavami z šíření britské mutace, která je nakažlivější.

Zavřená je tak dál většina obchodů a služeb a otevřené nejsou ani restaurace. Platí také zákaz nočního vycházení a zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Do mírnějšího stupně by se mohlo Česko podle dřívějšího vyjádření ministra Blatného přesunout nejdříve v polovině února.

Výběr článků

Načítám