Hlavní obsah

Havlíček chtěl spouštět vleky, ve vládě s návrhem narazil

Novinky, ČTK, jas, ber
Aktualizováno

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který vede ministerstva dopravy a průmyslu, chtěl na pondělním jednání vlády prosadit, aby se lyžařské areály mohly od pátku otevřít pro veřejnost, což mělo být podmíněno dodržováním rozestupů a nošením respirátorů. Vláda ale s návrhem nesouhlasila. Havlíček by měl navrhnout přísnější podmínky.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Navrhoval jsem, aby byly skiareály v režimu uvolnění již od pátku tohoto týdne. Vládou to ale přijato nebylo. Dostal jsem za úkol dopracovat některá opatření,” uvedl Havlíček na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Havlíček České televizi ještě před brífinkem po jednání vlády řekl, že jeho úřad s ministerstvem zdravotnictví připravil manuál, podle kterého by se provozovatelé řídili. Myslí si, že se tímto krokem nezhorší epidemická situace, ale naopak to umožní přežít provozovatelům skiareálů.

Podle některých ministrů by měl být ale návrh přísnější. Vláda by o nové verzi měla jednat ve středu.

Kompenzace za uzavřené vleky a lanovky budou do 530 korun za místo a den

Koronavirus

„V rámci skiareálů jsme navrhovali podobný model jako v Rakousku. Systém by vycházel z řízení front, z počtu lidí na lanovce a z povinných respirátorů FFP2. S ohledem na nesouhlas se pokusím připravit ještě přísnější režim,” dodal Havlíček.

Naznačil, že v nové úpravě by mohl být ještě menší počet přepravovaných osob na lanovce a změny by se měly týkat také systému kontrol.

Podle Havlíčka „není ztraceno”, že by k otevření mohlo nakonec dojít v pátek, dodal ale, že je realistou a že bude záležet i na vývoji epidemie.

Blatný: Lyžařská střediska by mohla brzy otevřít

Koronavirus

Když kabinet minulý pátek schválil pokračování nouzového stavu do 14. února, prodloužil spolu s tím i stávající opatření. Vedle jiného nechal právě i uzavřená zimní střediska.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že z epidemického hlediska nevidí problém ve fungování vleků a pohybu po sjezdovkách, ale nesmí to podle něj znamenat výrazné zvýšení mobility po Česku.

Ubytovací zařízení, která mohou nyní sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být podle něj zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se podle Blatného slov nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

Šerlich v Orlických horách je přecpaný turisty

Domácí

V ČR je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel.

Lidé nyní do horských středisek vyrážejí na pěší či běžkařské túry, sáňkovat s dětmi, případně využívají výhod skialpinistických lyží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám