Hlavní obsah

Jak bude vypadat Vltavská filharmonie. Více zeleně i snazší přístup na střechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group (BIG) představilo upravenou podobu návrhu budovy Vltavské filharmonie. Ateliér s ním zvítězil v mezinárodní soutěži a v únoru předloží dokumentaci, která bude potřeba pro vypracování projektu a povolení stavby. Stávající představené úpravy vycházejí podle náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (STAN) z připomínek veřejnosti i odborné poroty.

Foto: Vizualizace Bjarke Ingels Group

Vizualizace Vltavské filharmonie

Článek

Dlouhodobá potřeba koncertního sálu v milionové metropoli vyústila po letech dohadů ve vypsání soutěže na jeho výstavbu v místě stávající stanice metra Vltavská.

Vítězný návrh se třemi sály byl v dílčích bodech upraven, mimo jiné proto, aby se ještě zlepšila jejich akustika. Multifunkční sál by měl být na základě úprav více všestranný. Změn doznalo i foyer a kvůli zlepšenému přístupu na střechu objektu byly přidány eskalátory.

„Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou,“ konstatoval Hlaváček.

Na spojení budovy s Vltavou poukázal i šéf a zakladatel studia BIG Bjarke Ingels. „Vltavská filharmonie je zkomponována jako meandrující cesta od břehu řeky na střešní terasu,“ uvedl s tím, že budova v sobě spojuje expresi i pragmatičnost.

Na Prahu nevídané. Hlavní nádraží promění dřevěná střešní konstrukce

Domácí

„Nová filharmonie se stane klíčovou dominantou Prahy. Od řeky až na střechu,“ míní architekt, který detaily představil v Centru architektury a městského plánování (CAMP), kde jsou nové vizualizace včetně projektu ve 3D realitě představeny pro veřejnost až do 18. února.

Po předložení podrobné studie začnou projekční práce a získávání veškerých potřebných povolení pro stavbu. Ta by podle plánů měla začít v roce 2027 a o pět let později by měla být otevřena pro veřejnost.

Vedle již otevřené lávky HolKa, probíhající přestavby Masarykova nádraží a jeho okolí i plánované modernizace odbavovací haly hlavního nádraží je výstavba Vltavské filharmonie dalším z počinů, které mohou Prahu posunout ve vnímání moderní architektury.

Začala proměna Masarykova nádraží. Překlene ho platforma velká jak Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Související články

Koalici Prahy 1 rozdělila Zaha Hadidová

Jen 13 z 27 zastupitelů Prahy 1 podpořilo v úterý večer po asi tříhodinové diskusi návrh zpochybnit navýšení novostavby Masaryčka u Masarykova nádraží podle...

Výběr článků

Načítám