Hlavní obsah

Izrael si řekl Česku o pomoc. STV Group dodá pláty do neprůstřelných vest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbrojařská společnost STV Group brzy dodá do Izraele 3000 plátů do balistických vest. Česká ministerstva již udělila licenci na jejich vývoz. Po návštěvě výrobního podniku firmy v Poličce to novinářům řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). České ministerstvo obrany o tuto pomoc požádala izraelská vládní agentura SIBAT. Podle ministryně to nemusí být poslední česká pomoc Izraeli. Další možností by podle ní bylo vyslání vojenské polní nemocnice.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Napsali nám své prosby na dodávku některého materiálu, který momentálně zjišťujeme, jestli můžeme poslat,“ uvedla Černochová.

Předseda správní rady STV Group David Hác uvedl, že dodávka do Izraele zahrnuje 3000 balistických plátů do vest. „Je to balistický plát kategorie 3, je to tvrdá balistika, která se vkládá do nosiče plátů a slouží primárně k ochraně osob. Měli jsme je na skladě a jsme schopni je velmi rychle expedovat,“ řekl Hác.

Ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu ve zrychleném režimu udělila licenci k jejich vývozu.

Zbabělosti evropských politiků bylo dost. Izraeli pomůže česká polní nemocnice, míní expert

Blízký a Střední východ

Firma poslala na Ukrajinu raketomet Přemysl

Společnost STV Group vyrábí munici různých ráží a opravuje těžkou vojenskou techniku. Letos například dodala na Ukrajinu raketomet RM-70 nazvaný Přemysl, který podstoupil generální opravu. Ve sbírce Dárek pro Putina se na jeho koupi a zprovoznění vybralo 50 milionů korun. Na Ukrajinu firma dodala asi 500 kamionů vojenské techniky, zejména munice.

Firma také zaměstnává některé pracovníky z Ukrajiny, kteří dostali výjimku z mobilizace. Závod v Poličce disponuje novým moderním provozem plnění těl dělostřeleckých, tankových nebo minometných granátů a finální laborace. Na této lince se bude vyrábět mimo jiné munice ráže 155 milimetrů pro děla Caesar 8×8 CZ.

Česko s Izraelem v poslední době vyjednalo několik velkých armádních zakázek. Česko má zájem například o izraelské radiolokátory a protiletadlové raketové systémy. Ministerstvo obrany po útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael 7. října uvedlo, že v souvislosti se situací neočekává zásadní dopady na vyzbrojovací projekty, k utlumení některých z nich se může přistoupit, pokud by válka trvala delší dobu.

Izrael na útok Hamásu reagoval odvetným bombardováním Pásma Gazy, v němž toto radikální hnutí vládne. Útok na Izrael si vyžádal kolem 1400 životů, následné bombardování Pásma Gazy připravilo podle místních úřadů o život více než 3700 lidí. Izrael se připravuje na rozsáhlou pozemní ofenzivu, kdy začne, je ale nejasné.

Izraelská armáda dostala zelenou ke vstupu do Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám