Hlavní obsah

Hrkače z Dolních Věstonic při hrkání nakonec podpořil kostelní zvon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečná příležitost udělat pořádný kravál bez hrozby, že dostanou od někoho vyhubováno. To je obchůzka hrkačů obcí. Starou tradici oživili na řadě míst v zemi a platí to i pro Dolní Věstonice na Břeclavsku. Až do sobotního poledne čekala školáky obchůzka obcí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obchůzka hrkačů je v Dolních Věstonicích tradiční akcí. Hrkání si vyzkoušely i děti návštěvníků obce.

Článek

S přídělem rachotu z hrkačů v ulicích, kde za okny spousta lidí ještě využila sváteční ráno k mimořádnému přídělu spánku, děti na Velký pátek vyrazily do ulic už v šest hodin.

„První obchůzka byla ve čtvrtek v osmnáct hodin, v pátek v šest, v poledne a v osmnáct hodin. V sobotu ještě ráno a v poledne,“ uvedla starostka Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek). Právě spolek je iniciátorem akce navazující na starý zvyk.

Rok co rok před Velikonocemi vždy na Zelený čtvrtek odlétají zvony z kostelů na konferenci do Říma. Ve svatém městě jsou i na Velký pátek, nad zvonicemi kostelů zakrouží při návratu až na Bílou sobotu. To bylo v dobách, kdy nebyly náramkové hodinky, natož mobilní ani žádné jiné telefony. Byla to omladina s různými hrkači a řehtačkami, která patřičným hlukem dávala najevo, že je čas vyrazit na bohoslužbu.

Historii navzdory

Pravdou ale je, že starou historii o původu hrkání v případě Dolních Věstonic narušily zvony ve věži kostela. Jejich vyzvánění se najednou vmísilo do hluku hrkačů. Zvony z obce pod vrcholem Pálavy tedy do Říma neodletěly. A nebyly ani odpojené.

Zařízení, které je ovládá, je už hodně staré. „Kdybychom zvony odpojili, už to nedá nikdo dohromady. Bylo by dozvoněné, už by to zase nikdo nespustil,“ řekla starostka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obchůzka hrkačů je v Dolních Věstonicích tradiční akcí.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Výběr článků

Načítám