Hlavní obsah

Hřib může vládnout ještě v listopadu

Opoziční i koaliční strany v pražském zastupitelstvu se pomalu chystají na možnost, že do ustavující schůze 3. nebo 10. listopadu nevznikne v hlavním městě nová koalice. Zastupitelstvo by tak mohlo probrat některá akutní témata, vyplynulo z páteční schůzky vyjednávačů ve Sněmovně.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Zástupci Pirátů primátor Zdeněk Hřib a Jana Komrsková

Článek

Podle Jany Komrskové, vyjednávačky za Piráty, se budoucí koalice ještě nerýsuje, zastupitelstvo by proto mohlo ustavit pracovní skupiny. V čele města by tak zůstával Zdeněk Hřib (Piráti) s partnery z Prahy sobě, TOP 09 a STAN.

„Rada jede, dokud nebude zvolena nová, nebo dokud nebude odvolaná, ale to by asi nikomu neprospělo,“ řekla Komrsková. Předpokládá, že pracovní skupiny by svolávala dosavadní koalice.

Úvahy potvrdil Ondřej Prokop, šéf ANO v Praze, které přitom Hřiba stejně jako lídr Spolu Bohuslav Svoboda vyzývalo, aby už nerozhodoval. „Ze zákona je nelze odvolat. Pokud nenavolíte celou novou radu, funguje po volbách ta stará,“ řekl Prokop.

Pražské Spolu opět jednalo s ANO. Povýšenectví Hřiba trvá, glosoval Svoboda

Domácí

„Vnímáme, že jednání budou dlouhá a že koalice Spolu se snaží domluvit vládní půdorys. Ale to neznamená, že se město zastaví. Je spousta věcí, které musíme vyřešit napříč politickým spektrem,“ doplnil vyjednávač ANO Radomír Nepil.

Noví pražští zastupitelé by tak na první schůzi podle ANO i Pirátů mohli zadat stanovení spádových oblastí středních škol. Upřednostnit by se mohli pražští studenti a Praha by mohla žádat finanční spoluúčast od středních Čech, odkud mnoho studentů dojíždí. „Nemělo by to být o tom zamezit studentům ze Středočeského kraje studovat v Praze,“ doplnil Prokop.

Podle Komrskové by na stole mělo být i rozšíření balíčku pomoci Pražanům, který zastupitelé přijali v září. Předpokládá například příspěvek ve výši tisícikoruny od ledna obyvatelům metropole, kteří pobírají příspěvek na bydlení.

KOMENTÁŘ: Absurdní pražské drama může přejít v tragédii – Alex Švamberk

Komentáře

Namístě je podle ANO i pomoc s cenami energií zvláštním tarifem, naopak dočasná MHD zdarma, předvolební téma ANO, se opět neprobírala.

Demokratický princip

Piráti by se s koalicí Spolu měli sejít v příštím týdnu. Nebránili by se podle svého pražského šéfa Daniela Mazura společnému jednání se Spolu a STAN, tedy bez Prahy sobě, jak navrhoval STAN. Dokonce k němu sami vyzvali, Spolu však vstříc nevyšlo.

Piráti nadále trvají na neúčasti trestně stíhaných v městské radě. Komrsková odmítla, že by šlo o podmínku. „My žádné podmínky nemáme, bereme to jako základní demokratický princip, že v radě nebudou trestně stíhaní,“ doplnila.

Podle pracovních návrhů se první jednání zastupitelstva má konat buď ve čtvrtek 3., nebo 10. listopadu. Záleží na tom, jak si pražský městský soud poradí se stížnostmi na volby. V případě magistrátu jich bylo sedm, soud má dvacetidenní lhůtu, na zastupitelstvo je pak dalších 15 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám