Hlavní obsah

Hilšer napíná. Nevyloučil odstoupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Marek Hilšer chystá na pondělí překvapení ohledně svého dalšího působení ve volební kampani. „Jestli ano, nebo ne,“ řekl v pátek v rádiu Impuls.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Marek Hilšer

Článek

Rozvířil tím debatu, zda se chystá odstoupit z prezidentského souboje, k čemuž ho někteří politici i část komentátorů ponoukají, neboť nepatří mezi favority. Prý tak oslabuje Danuši Nerudovou a Petra Pavla, jejichž voliči se rekrutují ze stejných skupin.

Hilšer to ale vždy odmítal. „Považuji za naprosto nevhodné pro demokracii vyzývat kandidáty, kteří jsou slušní a demokratičtí, aby odstoupili,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Právo.

Ačkoliv může být jeho páteční výrok jen strategií, jak získat mediální pozornost, vyloučeno není ani to, že nakonec podlehl „průzkumové demokracii“, jak sám říká, kdy mu volební modely přisuzují méně než pětiprocentní zisk (listopadový Median 3,5 procenta), a rozhodl se věnovat jen práci senátora. Ve volbách v roce 2018 skončil pátý se ziskem 8,83 procenta.

Co řekne v pondělí?

Na otázku Impulsu, zda to vzdá, nebo půjde dál naplno do voleb, včera řekl: „Chystám něco na pondělí. Nemůžu překvapení prozradit ještě předtím, než se stane. Bude se to týkat mého dalšího působení, jestli ano, nebo ne.“

Podobným výzvám jako Hilšer čelí i senátor Pavel Fischer, jemuž průzkum Medianu dává 5,5 procenta. Oba jsou s velkým odstupem za Danuší Nerudovou (28 procent), Andrejem Babišem (26,5 procenta) a Petrem Pavlem (23,5 procenta). V boji je zatím devět kandidátů, vedle zmíněných Jaroslav Bašta, Josef Středula, Tomáš Zima a Karel Diviš, kterého tento týden vrátil do hry Nejvyšší správní soud, jenž naopak vyškrtl Denisu Rohanovou.

Druhé kolo bez Babiše? Hilšer s Fischerem k tomu mohou přispět, míní sociologové

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám