Hlavní obsah

Vláda znovu oficiálně jmenuje Koudelku šéfem BIS

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) pravděpodobně na svém příštím jednání jmenuje oficiálně Michala Koudelku staronovým ředitelem Bezpečností informační služby (BIS), který kontrarozvědku nyní řídí z pověření. Koudelkovo opětovné jmenování ve čtvrtek doporučil sněmovní bezpečnostní výbor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sněmovní bezpečnostní výbor projednával 3. února 2022 návrh premiéra Petra Fialy (ODS) na jmenování Michala Koudelky řádným ředitelem Bezpečnostní informační služby

Článek

Koudelkovi skončilo pětileté období v polovině loňského srpna. Tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) se ovšem krátce před volbami rozhodla Koudelku nejmenovat s odůvodněním, že by tak měla učinit až vláda nová. Koudelku proto pouze pověřila řízením.

Zpráva BIS: Číňany zajímají české technologie, infiltrují univerzity

Domácí

Jeho opětovné jmenování plnohodnotným šéfem BIS ve čtvrtek doporučil sněmovní bezpečnostní výbor. Premiér Fiala věří, že Koudelka bude jmenován na nejbližším jednání vlády.

Michal Koudelka vede českou kontrarozvědku od srpna 2016, kdy jej do funkce jmenovala tehdejší vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Koudelka tehdy nahradil dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa, který požádal o uvolnění z funkce.

Koudelka v čele BIS je dlouhodobě trnem v oku prezidentu Miloši Zemanovi, který kritikou na činnost kontrarozvědky nešetří a BIS označuje za „čučkaře”. Zeman měl v průběhu posledních let na stole již několikrát jmenování Koudelky do hodnosti generála, opakovaně to učinit odmítl. Vláda, ale i další politici oproti prezidentovi Koudelkovu práci hodnotí kladně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám