Hlavní obsah

Politolog k Rajchlově demonstraci: Ztrácí půdu pod nohama. Kvůli Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři protivládních demonstrací ztrácejí půdu pod nohama, komentoval pro Novinky sobotní protest na Václavském náměstí politolog Ladislav Mrklas z Cevro institutu. Účast nebyla tak vysoká, protože podle něj demonstraci organizátoři uspěchali. Navíc se na jejich pozice podle Mrklase přemisťuje hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V neděli 16. dubna 2023 se na Václavském náměstí demonstrovalo proti bídě. Akce pokračovala pochodem k Úřadu vlády. Na snímku svolavatel Jindřich Rajchl

Článek

Sobotní demonstrace, kterou organizovala neparlamentní strana PRO Jindřicha Rajchla, se zúčastnily tisíce lidí. Podle policie a přítomných na Václavské náměstí mohlo přijít deset až dvacet tisíc protestujících. To je oproti minulému roku ale výrazně méně.

Politologa Mrklase to nepřekvapilo. „Jednak bylo počasí, které přímo vybízí k tomu vyrazit na výlet než jet do Prahy demonstrovat, a jednak se nová politická sezona teprve rozjíždí, takže to byla asi trochu uspěchaná věc ze strany organizátorů,“ upozornil.

Navíc podle něj organizátoři v poslední době „ztrácejí půdu pod nohama“. „Na jejich pozice se pomalu, ale jistě přemisťuje ANO vedené Andrejem Babišem, které přitvrzuje protivládní tón, zároveň nacionalismus a protiimigrační tóninu. Také začíná zpochybňovat naši pomoc Ukrajině. Čili si myslím, že se na politické scéně tento prostor zaplňuje a organizátoři jsou tak trochu na okraji tohoto spektra zájmu,“ vysvětlil.

Odpůrci vlády demonstrovali na Václavském náměstí, pak se vydali na Letnou

Domácí

Vedle ANO a SPD už se nikdo nevejde

Zároveň odborník zdůraznil, že nevěří, že je možné vytvořit ještě nějakou novou stranu, která by ve stávající situaci existovala vedle ANO a SPD a měla šanci na úspěch.

„Myslím, že prostor už je přehuštěný a není tak velký, aby absorboval další relevantní politickou sílu,“ upozornil Mrklas. „Střet probíhá mezi vládou a opozicí. A když se podíváme na různé volební modely, tak ANO sílí natolik, že opravdu už se vedle něj vejde snad jedině SPD. A i ona doplácí na sílu ANO, natož aby tam ještě existoval nějaký další subjekt, jako je PRO nebo cokoli jiného,“ zdůraznil.

Protestující se v sobotu po více než dvou hodinách vydali z Václavského náměstí na pochod městem, před 18. hodinou dorazili před budovu ministerstva vnitra na Letné. I tam protestovali proti vládě a jejím krokům. Organizátoři tvrdí, že se na náměstí sešlo až 100 tisíc lidí.

„Z demonstrací se stává rutina“

Politici protest příliš nekomentovali. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jej zaznamenal jen okrajově. V sobotu byl totiž na Dnech NATO, kde podle něj lidé vyjadřovali podporu členství Česka v Severoatlantické alianci i krokům jeho vlády. Účast v první den akce organizátoři odhadli na sto tisíc lidí.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil, že demonstraci vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí v obtížné době. Za nepochopitelné a nepřijatelné ale má využívání této nespokojenosti k podněcování nenávisti a strachu.

Podle Mrklase se z demonstrací „stává trochu rutina“. Pro vládu je podle něj dobře, že jí tolik pozornosti nevěnovala.

„Komentovat, to znamená tomu přidávat na významu. Kdyby tam bylo sto tisíc lidí nebo se tam odehrály nějaké zásadní incidenty, tak by to asi komentář nějaký potřebovalo. Ale v situaci, kdy se to obešlo bez nějaké větší účasti i bez věcí, které si zaslouží pozornost, tak proč tomu přidávat význam nějakými komentáři,“ hodnotil.

FOTO: Děravý deštník proti drahotě a transparenty s Fialou. Lidé protestovali proti vládě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám