Hlavní obsah

Hašek se rozhodl. Zůstane hejtmanem a odejde ze Sněmovny

Právo, Karolina Brožová, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se podle informací Práva vzdá poslaneckého mandátu. Zůstane hejtmanem a předsedou Asociace krajů. Hašek na středeční sedmou hodinu večer svolal mimořádnou tiskovou konferenci v Brně, kde by měl své rozhodnutí zveřejnit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek

Článek

K výběru mezi postem hejtmana a poslance Haška, hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka a karlovarského hejtmana Josefa Novotného nutí výzva Ústředního výkonného výboru z loňského léta. Výbor v ní označil za „nevhodný“ souběh funkcí poslance, hejtmana, primátora nebo náměstka hejtmana.

Hejtmani, kteří se dostali po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, měli na výběr mezi oběma funkcemi čas šest měsíců. Ten vyprší tuto sobotu.

Hašek se setkal s notářem

Hašek se podle informací Práva setkal v úterý s notářem. Důvodem k této schůzce mohl být právě notářský zápis o složení poslaneckého mandátu. Podle ústavy totiž může poslanec mandát složit přímo do rukou předsedy Poslanecké sněmovny nebo prostřednictvím notářského úkonu.

O závažnosti kroku svědčí také skutečnost, že Hašek požádal o mimořádné svolání Krajského výkonného výboru ČSSD na středu odpoledne, tedy předtím, než chce v 19 hodin informovat novináře. 

„O svém rozhodnutí bude tedy zřejmě nejprve informovat vedení strany a poté i předsednictvo kraje. Tyto orgány pak budou asi jednat s případným Haškovým nástupcem, který ho ve Sněmovně nahradí,“ řekl Právu zdroj z ČSSD.

Na řadě po něm je starosta Znojma Vlastimil Gabrhel, u kterého by šlo sice rovněž o souběh funkcí, nicméně mandát městského zastupitele mu v říjnu končí. „Já to rozhodnutí pana hejtmana znám, ale nebudu jej nijak komentovat. Je tady dohoda, že si jej zveřejní sám," řekl Gabrhel ČTK.

Někteří hejtmani se už rozhodli

Někteří hejtmani se už jedné funkce vzdali – například ministr vnitra Milan Chovanec odešel z Plzeňského kraje v lednu, jihočeský hejtman Jiří Zimola naopak složil post poslance v březnu.

Hašek, Novotný i Běhounek si čas na rozhodnutí nechávali do poslední chvíle. Zatímco Hašek podle informací Práva zůstane v Jihomoravském kraji a v čele Asociace krajů ČR, Novotný stále zvažuje, že si ponechá obě funkce. Otazníky visí nad rozhodnutím nestraníka Běhounka.

„Hašek by byl blázen, kdyby si nechal obě funkce. Popudil by proti sobě stranu. Ale nemyslím si, že se tak stane. Minulý týden nám v poslaneckém klubu přál štěstí. Vypadalo to, že se loučí,“ popsal Právu náladu v klubu poslanec za ČSSD.

O tom, že kumulace funkcí není žádoucí, hovořil Hašek navíc už v květnovém rozhovoru pro Právo. „Nejenom já, ale i ČSSD se zamýšlí, jestli do budoucna kumulace určitého typu funkcí je prostě vhodná a žádoucí,“ prohlásil.

„Nechci už pokračovat další čtyři roky v souběhu funkcí a v žádném případě by takový souběh nebyl po příštích volbách nějak dlouhodobý,“ doplnil Hašek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám