Hlavní obsah

Hejtmani-poslanci ČSSD si zatím ponechají obě funkce

Novinky, Václav Lang, Jan Martinek
Praha

Hejtmani Michal Hašek, Jiří Běhounek, Josef Novotný a Jiří Zimola, kteří jsou od podzimu rovněž poslanci, využijí šestiměsíční lhůty k tomu, aby se rozhodli, kterou ze svých funkcí si ponechají. Čas tak mají do druhé poloviny dubna. O měsíc dříve předloží novelu, která by měla do budoucna řešit problematiku souběhu funkcí. Hašek zároveň ukázal, že poslanecký plat posílá na dobročinné účely.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference hejtmanů ČSSD ve Sněmovně. Na snímku Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola.

Článek

„Po vzájemné dohodě využijeme šestiměsíční lhůty k našemu rozhodnutí, to jest do 26. dubna 2014,“ informoval na tiskové konferenci hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Zároveň se čtveřice hejtmanů dohodla na tom, že do konce března vypracují návrh zákona o klouzavém mandátu, který by měl pro příště vyřešit problém se souběhem funkcí, a to na úrovni parlamentu, krajů i komunálu. Při tzv. klouzavém mandátu ztrácí poslanec křeslo ve Sněmovně, pokud se stane ministrem, ale jakmile vládní post opustí, funkce poslance se mu vrací.

„Tato situace rozvířila diskusi o souběhu veřejných funkcí a platů. Bereme to jako příležitost ve veřejném prostoru takovouto diskusi podpořit,“ komentoval to Hašek. S premiérem Bohuslavem Sobotkou zatím o návrhu nehovořili. „Panu Sobotkovi, stejně jako ostatním, předložíme tento návrh zákona v době, kdy bude připraven,“ uvedl.

„Pro úplnost dodáváme, že každý z nás věnuje pravidelně finanční prostředky z platů poslance na charitativní či jiné veřejně prospěšné účely,“ dodal Běhounek.

Hašek ukázal, kam posílal poslanecké peníze

Hašek v úterý pro Právo odtajnil, na jaké účely věnoval svůj poslanecký plat. Ukázal také příslušné dokladovací listiny. Sto padesát tisíc korun poslal na prezidentský fond Miloše Zemana.

"Je to jediný fond svého druhu. Až takový fond založí Andrej Babiš,  s radostí do něj přispěju," řekl Právu Hašek.

Dalších 35 tisíc použil Hašek na drobné dary: pět tisíc korun například věnoval paní, která je podle jeho slov v tíživé sociální situaci a požádala jej o dar, aby si mohla na svém pozemku postavit zeď. Další částky také věnoval nadaci Charty 77, občanskému sdružení Hašle, které se stará o děti trpící astmatem, či matce, která pečuje o postiženého syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám