Hlavní obsah

Filip: Sněmovna může navrhnout prezidentovi, aby odebral Topolánkovi mandát

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K napětí mezi prezidentem republiky Vácelavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem se vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Právu řekl, že by mohla Sněmovna Klausovi navrhnout, aby odebral Topolánkovi mandát.

Článek

Když uštědřil Václav Klaus políček Mirku Topolánkovi, že jím navrhovaná vláda nemá podporu, prohlásil jste, že se prezident zachoval jako státník. A co tedy dál?

Buď vytvořit vládu národní shody, nebo formu širší dohody napříč politickým spektrem. Je pravděpodobné, že Topolánek nebude chtít ustoupit, ale ČR je parlamentní republikou. Můžeme svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Není problém sehnat 40 podpisů v KSČM a ČSSD k vyvolání jednání o mimořádné politické situaci a navržení usnesení, kterým bychom požádali prezidenta republiky, aby Topolánkovi odebral mandát.

Zúčastňujete se nějakých neformálních politických jednání nebo se všichni drží hesla proklamovaného pravicí, že s komunisty se nemluví?

Bez komentáře, ale ujišťuji vás, že s komunisty se mluví. Především jednání o vzniku středopravicové vlády bych se vůbec nechtěl zúčastnit, protože jde o projekt, s nímž je škoda ztrácet čas. To by musela ČSSD změnit názor. S naší podporou počítat nemohou. Pokud jde například o nominovaného Karla Schwarzenberga, tak to vzbuzuje rozpaky v každé politické straně.

Musíme se ohlížet i po jiných partnerech, nechal se slyšet na adresu komunistů předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dává vám to najevo i při společných jednáních?

Vůbec tak nemluví.

Překvapil vás i Paroubkův názor, že KSČM nemá budoucnost, protože do ní nepřicházejí talentovaní lidé? Opírá se o letošní volební výsledky.

Je to hodnocení povrchní a nesprávné. Naše členská základna v produktivním věku je větší o sto procent než členská základna soc. demokracie. Pokud jde o kvalifikaci, nechť porovná volební výsledek v Havířově, kdo tam za ČSSD kandidoval, a porovná to s naší Miladou Halíkovou, která je mnohem mladší. Myslím, že máme větší podporu veřejnosti.

Je podle vás rozdíl mezi programy ODS Modrá šanca a Sedm statečných reforemi?

Hlavně se ODS před volbami podařilo zmanipulovat veřejné mínění a před voliči své záměry zatajila. Skutečně projekt Sedm statečných je ještě horší než Modrá šance.

Reklama

Výběr článků

Načítám