Hlavní obsah

Fiala ničí česko-slovenské vztahy, vzteká se Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zrušení společného jednání české a slovenské vlády pokládá lídr opozice Andrej Babiš za ničení vzájemných vztahů obou zemí. Vláda Petra Fialy (ODS) se podle něj chová jako malé dítě.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě,“ uvedl Babiš.

„Pokud s kroky slovenské vlády nesouhlasí, o to spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice. V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie,“ dodal.

Fialova vláda na svém středečním jednání rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica (Smer). Reagovala tím na rétoriku slovenské reprezentace, která podle českých ministrů nahrává Rusku.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

„Nijak se netajíme ani tím, že jedním z posledních impulzů bylo setkání slovenského ministra zahraničí s ruským ministrem zahraničí,“ vysvětloval Fiala v CNN Prima News.

Fiala také tvrdí, že vztahy se Slovenskem vláda neohrožuje a ve vzájemných stycích bude pokračovat. Najevo chce však dát, že v pohledu na válku na Ukrajině stojí na straně Západu, na rozdíl od Slovenska.

Fico na to reagoval slovy, že česká vláda ohrožuje vztahy se Slovenskem, protože prý podporuje válku, zatímco slovenská vláda hovoří o míru. Česká vláda je navíc prý na Slovensku kdykoliv nadále vítaná.

Fialova vláda by dle Babiše neměla každého, kdo chce mír na Ukrajině, pokládat za spojence Vladimira Putina. „To, že někdo mluví o míru, neznamená, že podporuje Rusko, právě naopak,“ prohlásil.

Anketa

Souhlasíte s tím, že česká vláda kvůli slovenským postojům k válce na Ukrajině přerušila mezivládní jednání se Slovenskem?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31810 čtenářů.

Vládu zkritizoval i šéf SPD Tomio Okamura. „Fialova vládní pětikoalice ruší vztahy se Slovenskem, které prý není dostatečně proukrajinské. Ničit naše vzájemné přátelství je podle mého názoru chyba,“ prohlásil.

„Je potřeba respektovat vůli slovenských voličů ve volbách, ze kterých vzešel vítěz nedávných voleb, a udržovat se Slovenskem dobré vztahy,“ doplnil Okamura.

Fico: Češi se kvůli podpoře války rozhodli ohrozit vztahy se Slovenskem

Evropa

Opoziční názor našel zastání i u bývalého diplomata a exministra zahraničí za KDU-ČSL Cyrila Svobody. Vláda podle něj udělal chybu. „Robert Fico nedělá nic jiného, než co slíbil voličům v kampani. Na tuto politiku dostal od svých voličů mandát v demokratických svobodných volbách. Jiná situace by byla, kdyby Slováci blokovali nějaké rozhodnutí Severoatlantické aliance nebo Evropské unie, kdyby obcházeli sankce vůči Rusku a podobně, ale to se neděje,“ řekl Novinkám a Právu.

Naopak předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) rozhodnutí kabinetu chápe. „Ruskou propagandu stačí poslouchat z Kremlu, není důvod ji poslouchat ještě od slovenské vlády,“ poznamenal.

Stejně tak vnímá jako správné vymezit se proti slovenské vládě i poslankyně ODS Eva Decroix. „Silácké řeči Fica ohrožují bezpečnost Slováků i nás všech,“ konstatovala. „Slovensko je pořád naším sousedem a Slováci jsou pořád naši ‚bratři‘, vztahy nejsou přerušeny, ale do ,vládního obýváku‘ si zveme jen sousedy, se kterými sdílíme stejné hodnoty,“ dodala.

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám