Hlavní obsah

Fiala: Nestabilita v Rusku je větší, než si mnozí mysleli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní pochod wagnerovců na Moskvu označil český premiér Petr Fiala za důkaz, že situace v Rusku je méně stabilní, než si mnozí mysleli. „Potvrzuje to důležitost našeho jednotného postupu,“ řekl Fiala na tiskové konferenci po pondělním summitu premiérů Visegrádské čtyřky v Bratislavě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Schůzka předsedů vlád Maďarska, Česka, Slovenska a Polska na závěr slovenského předsednictví ve Visegrádské skupině. Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, slovenský premiér Ľudovít Ódor a polský premiér Mateusz Morawiecki.

Článek

Rovněž slovenský premiér Ľudovít Ódor konstatoval, že situace v Rusku není tak stabilní, jak se zdálo před několika týdny či měsíci. „Po posledních událostech to nevypadá na jednu ruskou armádu, ale na několik ruských armád, což pochopitelně může misky vah naklonit víc na stranu Ukrajiny,“ dodal Ódor.

V podobném duchu se vyslovil i předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. „Odpovědí musí být jednota stanovisek a perspektiv na straně států NATO,“ řekl. „Polsko a ostatní státy Visegrádské čtyřky musí být součástí odpovědi, které je domluvena v rámci struktur NATO,“ dodal Morawiecki.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že Maďarsko usiluje v zahraničněpolitické oblasti o spolupráci se členy Evropské unie. „Zároveň však vnímáme suverénní zahraniční politiku a nebudeme měnit směr, který jsme následovali v případě této války. Chceme mír a podle toho budeme také jednat,“ uvedl Orbán.

Prigožin měl dostat kulku do čela, kritizují Putina už i jeho věrní propagandisté

Evropa
Foto: Václav Šálek, ČTK

Český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Ľudovít Ódor při příjezdu na summit

Odmítnutí kvót

Premiéři Visegrádské čtyřky jednotně odmítli kvóty na přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi Evropské unie. „Nesouhlasíme s žádnými kvótami na přijímání migrantů. Chráněny musí být vnější hranice Evropské unie,“ zdůraznil Morawiecki.

„Počty nelegálních migrantů přicházejících do Evropy neklesají. Potvrdili jsme si, že základní pohled máme shodný. Uprchlické kvóty nejsou řešením. Je nutné soustředit se na funkční návratovou politiku,“ dodal Fiala.

Podle Orbána má migrace řešení, ale EU ho nechce realizovat. „Pokud někomu žádost o vstup nebude schválena, žadatel musí zůstat mimo území Unie. Evropská unie to nechce akceptovat. Pokud by se tak stalo, mělo bychom tuto mizérii už za sebou,“ konstatoval.

Naloží je do vagonů? Orbán narážkou na migranty připomněl Německu nacistickou minulost

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám