Hlavní obsah

Prigožin měl dostat kulku do čela, kritizují Putina už i jeho věrní propagandisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část propagandistů Kremlu tvrdě kritizuje dohodu, která Jevgeniji Prigožinovi umožnila odejít do Běloruska a vyhnout se obvinění z vlastizrady. Šéf soukromé Wagnerovy armády měl být po tažení na Moskvu bez milosti zabit, zlobil se v ruské televizi například generál ve výslužbě a nynější poslanec Státní dumy Andrej Guruljov.

Foto: Profimedia.cz

Ruský poslanec a penzionovaný generál Andrej Guruljov

Článek

„Dnes, bez ohledu na to, jaké pohádky se vyprávějí, je jedinou záchranou pro Prigožina a pro (dalšího lídra wagnerovců Dmitrije) Utkina kulka do čela. Znají mě a vědí, že beru zodpovědnost za každé své slovo. Není jiná možnost,“ řekl Guruljov v pořadu propagandisty Vladimira Solovjova.

Rozčiloval se přitom, že vzpouře wagnerovců včas nezabránili ruští zpravodajci. „Nechápu, proč k tomu vůbec došlo. Kde jsou všechny služby, které o tom měly vědět dopředu a které měly zasáhnout, když se k tomu schylovalo? Zrada nikdy nesmí být odpuštěna! Za žádných okolností,“ dodal.

I Solovjov se zlobí

Nepřímo dohodu sepsul i moderátor Solovjov. „Ačkoliv (mluvčí Kremlu) Dmitrij Peskov řekl, že z úcty k jejich minulým zásluhám nebudeme tyto hrdiny, kteří pochybili, stíhat, existuje takové rčení: ‚Děkuji ti za včerejšek, ale zodpovídej se za dnešek,‘ “ prohlásil.

Emotivně kritizoval i bezprostřední reakci na tažení wagnerovců. „Pokud kolony tanků postupují, proč je nezastavíme? Potřebujeme linii obrany, kterou můžeme uvést do stavu nejvyšší pohotovosti, pokud dojde k invazi do Ruska,“ citoval jej britský list Daily Mail.

„Taková tragédie v historii našeho letectví dlouho nebyla. Kolik letadel jsme ztratili! Co to je?“ zlobí se pak Solovjov ve videu sdíleném Antonem Heraščenkem, poradcem ukrajinského ministra vnitra. Ruská exilová stanice Meduza a další média dříve informovaly, že vzpoura wagnerovců si vyžádala životy třinácti ruských pilotů.

„Politická rovnováha narušena“

Solovjov též řekl, že byl připraven na nejhorší. „V Rusku nelze nikdy nic vyřešit povstáním. Nikdy!“ prohlásil také Solovjov navzdory notoricky známé bolševické říjnové revoluci z roku 1917, díky které se zrodil Sovětský svaz.

„Nejdřív jsem si myslela, že se mi to zdá. Že se to nemůže dít doopravdy,“ podivovala se v tomtéž pořadu nad vzpourou ruských žoldnéřů Magarita Simonjanová, šéfka ruské stanice RT. Řekla také, že v bratrovražedném boji nelze zvítězit, čímž hájila dohodu, která umožnila Prigožinovi vyváznout.

„Politická rovnováha sil již byla porušena. Notoricky známé ‚věže Kremlu‘“ se otřásají. Někdo možná bude muset odejít,“ napsala pak ve svém komentáři ultranacionalistická stanice Tsargrad, která od počátku ruské invaze na Ukrajinu patřila k jejím vehementním podporovatelům.

Anketa

Oslabí podle vás Prigožinova vzpoura pozici ruského prezidenta Vladimira Putina?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7156 čtenářů.

Rusko se vyhnulo občanské válce. Prigožin odjíždí, problémy zůstávají, píší ruští komentátoři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám