Hlavní obsah

Fiala k energiím: Nikdo nezůstane stranou, je důležité zachovat sociální smír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Je třeba zachovat sociální smír v Evropské unii i v jednotlivých zemích, uvedl ve středu v Bruselu český premiér Petr Fiala (ODS) k chystaným opatřením, jež mají dál omezit dopad vysokých cen energií na obyvatele a firmy v EU. O opatřeních budou v následujících dnech jednat evropští lídři. Předseda Evropské rady Charles Michel poznamenal, že by bylo dobré vyhnout se individuálním řešením.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nikdo nezůstane stranou před nadcházející zimou,“ ujišťoval Fiala ve středu po sociálním summitu, kterým zahájil svou třídenní pracovní cestu v Bruselu.

Ceny energií vzrostly v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Podle Fialy je důležité efektivně reagovat na sociálně-ekonomické dopady. Přijímaná opatření by podle něj neměla mít negativní dopady na občany ani na firmy.

„Čelíme důsledkům ruské agrese na Ukrajině, čelíme přímým i nepřímým dopadům, což se třeba projevuje obrovským růstem cen, a tady se ukazuje (…), jak je nesmírně důležité zachování sociálního smíru nejenom v  jednotlivých členským zemích, ale v celé Evropské unii,“ uvedl Fiala.

Platy politiků výrazně skočí, Jurečka je už nezmrazí

Domácí

Fiala se v Bruselu zúčastní summitu lídrů EU, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v bruselském sídle Evropské rady. Společně s šéfy dalších 26 členských států by měli jednat o možnostech snížení dovozních cen, společných nákupech plynu či otázce zastropování cen, jak navrhla Evropská komise.

Na středečním sociálním summitu Fiala jako premiér země předsedající Radě Evropské unie spolu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem hovořili se zástupci unijních zaměstnavatelů a odborů o současné energetické krizi a jejích socio-ekonomických dopadech.

Michel na brífinku uvedl, že přišla chvíle „pro odvážná rozhodnutí“, a apeloval na společný postup. „Měli bychom se vyhnout individuálním řešením energetické krize,“ uvedl.

Podobně to vidí i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se sociálního summitu účastnil spolu s Fialou. „Apeloval jsem za ČR velmi na to, abychom dávali velký důraz na to, aby řešení byla společná, aby se z toho nestal souboj síly národních rozpočtů,“ řekl Jurečka k jednání.

Německo chce odebrat výrobcům elektřiny 90 procent mimořádných zisků

Ekonomika

Každoroční sociální summit slouží zemím evropského bloku jako fórum k dialogu o otázkách spojených se zaměstnaností, pracovními podmínkami či životní úrovní obyvatel Unie. Schůzka neměla podle očekávání jasný závěr.

Konkrétnější závěry se očekávají ze čtvrtečního a pátečního summitu lídrů EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám