Hlavní obsah

Platy politiků výrazně skočí, Jurečka je už nezmrazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) udělal tečku za úvahami, zda ústavní činitelé budou solidární s veřejností v době nebývalé krize. Neplánuje další zmrazení platů ústavních činitelů pro příští rok. Jurečka to v úterý řekl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Teď mají politici, soudci i státní zástupci zmrazené platy na úrovni roku 2020. Opatření skončí letos k 31. prosinci, takže platy ústavním činitelům od ledna skokově vzrostou. „Nebudu navrhovat prodloužení zmrazení, protože se týká nejen politiků, ale také soudců a státních zástupců. Už v tento okamžik je zmrazení, které proběhlo v únoru letošního roku, předmětem žaloby u Ústavního soudu,“ řekl Jurečka Právu.

Zmrazení platů, které proběhlo v únoru, je už teď předmětem žaloby u Ústavního soudu
Marian Jurečka

Jak Právo informovalo v úterý, hrubý měsíční plat řadového poslance bez dalších funkcí se v takovém případě od ledna zvedne z 90 800 na 102 tisíc korun plus paušální náhrady v rozpětí 53 100 až 72 100 korun.

Plat premiéra a předsedů Sněmovny i Senátu se zvýší z 243 tisíc korun na 274 tisíc korun plus náhrady. Ministr bude brát 195 300 korun. Prezident bude mít od ledna měsíčně 341 tisíc a k tomu 317 tisíc náhrady.

Jurečka chce naopak navrhnout, aby se platy opět navyšovaly i komunálním politikům, ty jsou rovněž zmrazené už třetím rokem. Podporuje ho v tom i předseda sněmovního klubu lidovců Marek Výborný. Pokud toto nařízení schválí vláda, budou si muset radnice pro to najít zdroje. Ze státního rozpočtu peníze navíc pro tento účel nedostávají.

Návrat k automatu

Vyhýbavé komentáře z dalších vládních stran také odkazují na žaloby soudců, kteří zmrazení považují za protiústavní zásah do soudcovské nezávislosti. Politici zároveň nechtějí rozhodovat o svých platech sami, když byl k tomu vytvořen zákonný automatický mechanismus.

„V roce 2015 tady byla učiněna dohoda všech zástupců politických stran, tedy i zástupců ANO a SPD – tehdy Úsvitu –, že se přijal mechanismus pravidelného valorizačního vzorce, který se opírá o růst průměrné mzdy v národním hospodářství, a tenkrát byla dohoda, že už se do toho nikdy nebude vstupovat,“ řekl Právu Jurečka.

Část opozice naopak žádá, aby byli vysocí funkcionáři solidární s lidmi, kteří se teď potýkají s ekonomickými problémy a čelí energetické krizi.

Před dalším zmrazením platů soudců však v úterý varovala poslankyně za ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Už teď jsou některé žaloby dost daleko za zmrazené platy v roce 2022,“ řekla při projednávání novely státního rozpočtu na letošní rok.

Prezident Soudcovské unie: Školení lidé z justice utíkají do supermarketů za kasu, hrozí kolaps systému

Domácí

Platy vysokých činitelů byly zmrazeny v roce 2021 kvůli pandemii covidu. V lednu 2022 podpořily obě komory parlamentu další zmrazení. Proti tomu vystoupila část soudců.

Odměna soudců se nyní pohybuje mezi 88 800 a 185 700 korunami hrubého měsíčně, záleží na délce praxe i stupni soudu, kde působí. Po Novém roce by se jim měl plat zvýšit na 100 100 až 209 300 korun hrubého. Platy žalobců jsou odvozeny od platů soudců a jsou proti nim o deset procent nižší.

Nejlépe jsou na tom předsedové soudů. Například šéf Ústavního soudu bere nyní 292 600 korun měsíčně, nově to bude 329 800, tedy přibližně stejně, jako má prezident republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám