Hlavní obsah

TK po jednání Fialy se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Designovaný premiér Petr Fiala v pondělí odpoledne dorazil za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech. Jednají o jmenování kabinetu, které provázejí spory ohledně kandidáta na post ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Zeman Lipavského jmenovat nechce, Fiala připravuje kompetenční žalobu. Tiskový brífink Fialy byl ohlášen na 17:30, Novinky ho nabídnou živě.

TK koalice SPOLU a koalice Piráti a STAN Video: ČTK

 
Článek

Schůzka měla definitivně rozseknout spor o jmenování Lipavského. Zeman v pátek v písemném prohlášení uvedl, že Lipavského jmenovat odmítne.

Prezidentem uváděné důvody, které se týkají údajně „nedostatečného“ vzdělání a politických názorů, však podle Novinkami osloveného ústavního právníka Marka Antoše nestačí.

Zemanovy důvody nestačí, říká ústavní právník

Domácí

Výsledky jednání a další kroky má Fiala spolu s dalšími předsedy stran poprvé okomentovat následně.

Ač se hovořilo o možnosti „gentlemanské” dohody, očekává se, že ani jedna ze stran neustoupí. Pro tento případ Fiala již deklaroval, že na prezidenta podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Jako nejpravděpodobnější se jeví, že tak učiní poté, co prezident jmenuje zbylé členy vlády.

Pekarová Adamová: Fiala chystá kompetenční žalobu, podána by mohla být rychle

Domácí

Zbytek Fialovy vlády v pátek?

O termínu jmenování nového kabinetu měli Zeman s Fialou v pondělí rovněž jednat. Momentálně se mluví o pátku 17. prosince.

Dřívější datum je vyloučené i kvůli tomu, aby se česká vláda neměnila uprostřed jednání šéfů unijních států na Summitu EU, jenž se uskuteční ve čtvrtek.

Nekulu jmenuje Zeman ministrem až po Novém roce

Domácí

Bez ministra zemědělství 

Už nyní je také jasné, že prozatím nebude jmenován ani kandidát na šéfa resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Nekula byl pozitivně testován na covid-19 a s prezidentem se setká po Novém roce, ještě týž den ho Zeman podle svého prohlášení jmenuje. Úřad má prozatím řídit šéf lidovců a nastupující ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

S výjimkou Nekuly mluvil prezident v uplynulých dvou týdnech se všemi ministerskými kandidáty. Z řad právních expertů nicméně zaznívalo, že ani dané pohovory nemají oporu v Ústavě.

Wintr: ÚS by rozhodl ve prospěch Fialy

Domácí

Podle kritiků šlo navíc o průtahy při jmenování nového kabinetu, ministerští kandidáti na setkání podle nich neměli přistoupit. Ti se hájili tím, že vyhovět žádosti o setkání s prezidentem je slušnost a že se odehrávala již v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám